16:34 23.07.2020

Підвищення мінімальної зарплати позначиться на інфляції, безробітті, обліковій ставці та показниках бюджету - заступник голови НБУ

2 хв читати
Підвищення мінімальної зарплати позначиться на інфляції, безробітті, обліковій ставці та показниках бюджету - заступник голови НБУ

Суттєве підвищення мінімальної заробітної плати відіб'ється на рівні інфляції, безробітті, обліковій ставці, на показниках бюджету України, повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб.

"Якщо змоделювати ситуацію і буде підвищення мінімальної зарплати, причому досить суттєве, це впливатиме на макроекономічні показники, це впливатиме на показники бюджету, на інфляцію, на безробіття... і, відповідно, на реакцію НБУ з точки зору процентної ставки", - сказав він під час прес-брифінгу НБУ в четвер.

Сологуб уточнив, що за збереження мінімальної заробітної плати на колишньому рівні (4,723 тис. грн) інфляція перебуватиме в цільовому діапазоні (4-6%).

Він також зазначив, що у своєму базовому макропрогнозі правління центробанку не змінювало попередніх припущень щодо зростання мінімальної зарплати, оскільки не бачило планів щодо підвищення показника "на папері".

"Наскільки ми знаємо, поки що тривають дискусії... У України був досвід 2017 року, коли підвищення мінімальної заробітної плати... впливало на дефіцит державного бюджету, монетарну політику, рівень інфляції тощо. Тобто потрібно розуміти, що це тільки частина рівняння - якщо ви підвищуєте мінімальну заробітну плату, це також змінює інші макроекономічні параметри", - додав він.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський поставив завдання Кабінету Міністрів підвищити рівень мінімальної заробітної плати в Україні. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про попередній графік її підвищення: з 1 вересня цього року її буде збільшено до 5 тис. грн, з 1 січня 2021-го - до 6 тис. грн, а з 1 липня 2021 року - до 6,5 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА