14:48 15.09.2020

НБУ зобов'язав банки здійснювати ідентифікацію користувачів платіжних електронних засобів

3 хв читати
НБУ зобов'язав банки здійснювати ідентифікацію користувачів платіжних електронних засобів

Національний банк України (НБУ) гармонізував регулювання ринку електронних грошей із законодавством України та Європейського Союзу у сфері здійснення фінансового моніторингу, зокрема зобов'язав банки здійснювати ідентифікацію користувачів електронних засобів, повідомила прес-служба банку.

Відповідні зміни містяться в постанові правління НБУ №133 від 11 вересня "Про затвердження змін до положення про електронні гроші в Україні", яке розміщено на сайті регулятора і набуває чинності 15 вересня.

Згідно з документом, банки матимуть здійснювати ідентифікацію та верифікацію користувачів електронних грошей, які відкривають електронні гаманці, як і під час відкриття рахунків.

Зазначається, що перекази з використанням електронних грошей також матимуть супроводжуватися інформацією про платника й одержувача.

Як повідомляється, фінансові установи мають здійснювати ідентифікацію та верифікацію нових користувачів електронних грошей ще з 28 квітня 2020 року, тобто з дати набуття чинності законом про фінмоніторинг.

Тепер банки матимуть ідентифікувати і верифікувати під час планового оновлення або уточнення інформації клієнтів, які вже мали відкриті електронні гаманці станом на 28 квітня 2020 року, зазначено в повідомленні.

Крім цього, регулятор визначив, що перевірка користувачів не потрібна якщо ініціюється операція з електронними грошима, яка здійснюється з використанням заздалегідь оплаченої картки, а також якщо здійснюється оплата товарів готівкою або за допомогою платіжної картки з використанням електронного гаманця, який відкривається одноразово виключно для технологічного проведення цієї операції.

НБУ також скасував обмеження щодо сум електронних грошей, на які можуть здійснюватися розрахунки і перекази для ідентифікованих та верифікованих у повному обсязі користувачів електронних гаманців.

Згідно з повідомленням, тепер на поповнюваному електронному гаманеці може зберігатися сума до 400 тис. грн, а на непоповнюваному - до 5 тис. грн.

Окрім того, центробанк посилив вимоги з контролю за діяльністю комерційних агентів із метою мінімізації ризиків неправомірного використання електронних грошей. Зокрема, тепер такі агенти зобов'язані відкривати у банку-емітента окремий поточний рахунок для здійснення агентської діяльності, а також мають використовувати готівку, отриману у клієнта, виключно для внесення на окремий поточний рахунок і не можуть користуватися нею в інших цілях.

Окрім того, НБУ зобов'язав комерційних агентів підтверджувати кожну операцію з приймання готівки касовим документом і заборонив їм передавати свої повноваження згідно з агентською угодою іншим суб'єктам господарювання і фізичним особам.

Зазначається, що контроль за дотриманням порядку зарахування готівки агентами здійснюватиме банк-емітент.

Згідно з документом, Нацбанк також встановив низку вимог для банків-емітентів електронних грошей із метою підвищення безпеки прав користувачів

Регулятор зобов'язав банки-емітенти інформувати клієнта про створення електронного гаманця й отримати його згоду перед укладенням договору, а також надати користувачеві інформацію про найменування та місцерозташування емітента й оператора, про умови й порядок створення та використання електронного гаманця, про порядок і способи здійснення переказів між користувачами, також про суми і порядок сплати комісійної винагороди користувачем.

НБУ також заборонив банкам надавати кредит із коштів, отриманих як передоплату за випущені електронні гроші, й залучати комерційних агентів для випуску електронних грошей.

Згідно з повідомленням, для комфортного переходу банки матимуть шість місяців, щоб розробити і подати регулятору зміни до правил використання електронних грошей і привести свою діяльність у відповідність до вимог нового регулювання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА