19:36 11.11.2020

Український міжнародний фінансовий центр за участю держави може бути запущений восени 2023 року - концепція

2 хв читати
Український міжнародний фінансовий центр за участю держави може бути запущений восени 2023 року - концепція

Український міжнародний фінансовий центр (УМФЦ) із внеском держави і техпідтримкою міжнародних фінансових установ може бути запущений восени 2023 року, зазначається в презентації концепції розвитку фондового ринку України, представленої прем'єр-міністру Денису Шмигалю і розробленою за участю Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

"Наша цільова модель: створення повністю інтегрованого фінансового холдингу для здійснення торгів і розрахунково-клірингової діяльності під егідою УМФЦ", - зазначено в документі, копію якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, у складі УМФЦ буде універсальна біржа для обслуговування як товарних ринків (спотовий ринок електроенергії, газу та сільгосппродукції), так і ринків капіталу (облігації, акції, фінансові та товарні деривативи).

Другою основною складовою УМФЦ, зазначено в документі, є фінансово-інфраструктурний холдинг, акціонерами якого виступають держава, інституційні та приватні інвестори. За задумом авторів він включає в себе центральний контрагент, центральний депозитарій і торговий репозиторій.

Відповідно до презентації, приблизна цільова структура власності - 49% у держави, 31% у стратегічних приватних інвесторів і 20% - у міжнародних фінансових організацій.

Важливою частиною проекту є створення арбітражного центру УМФЦ для зниження нинішніх ризиків української судової системи, а також консультативної ради і бюро зв'язків з інвесторами.

Для реалізації проекту УМФЦ і його практичного запуску восени 2023 року намічено, зокрема, до кінця цього року підписати меморандум з донорами, на початку наступного року прийняти законодавство про повноваження регулятора і Арбітражного центра, а до кінця наступного року - реформувати депозитарій і розрахунково-клірингову діяльність.

"Гучний старт 2024-2025рр - первинне публічне розміщення акцій (IPO) Національного інвестиційного фонду, "Укрзалізниці", "Укрпошти", енергокомпаній, Національного аграрного фонду, інших підприємств", - зазначено в презентації.

Як повідомлялося, концепція розвитку фондового ринку в Україні була представлена 22 жовтня на нараді з обговорення питання про створення інфраструктури для розвитку фондового ринку в Україні. Участь у ньому взяли прем'єр, глава Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України Тимур Хромаєв, директор офісу економічного зростання USAID Фархад Гаусса, старший банкір ЄБРР Ірина Кравченко та представники уряду.

Водночас днями об'єднання професійних учасників фондового ринку направили прем'єру листа, в якому просять уряд оприлюднити цю концепцію, тому що вона не обговорювалася в вітчизняному експертному і професійному середовищі.

Нині держава контролює Національний депозитарій України і Розрахунковий центр (РЦ). Частка Нацбанку України в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ - 25% акцій. Крупними акціонерами Нацдепозитарію є держава в особі НКЦПФР - 25%, пенсійний фонд НБУ - 10,9399%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк - відповідно 25% "мінус" 1 акція і 9,9903%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА