07:44 12.01.2021

Перехід на формулу "хаб мінус" здешевить газ для вразливих споживачів у середньому на 44%

3 хв читати
Перехід на формулу "хаб мінус" здешевить газ для вразливих споживачів у середньому на 44%

Міністерство енергетики України пропонує з 1 лютого обмежити ціну на газ для "вразливих" споживачів рівнем "хаб (ціна на європейських газових хабах - ІФ) мінус" з додаванням певної граничної націнки постачальників і фіксувати таку ціну на рік, заявив в. о. міністра Юрій Вітренко.

"За нашими розрахунками йдеться про рівень ціни 5356 грн (за 1000 куб. м - ІФ), тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні. Якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна в лютому збільшиться ще приблизно на 15%", - написав він у Facebook у ніч на вівторок.

За його словами, підконтрольна НАК "Нафтогаз України" компанія "Укргазвидобування" буде продавати постачальникам для "вразливих" споживачів газ за ціною "хаб мінус", ціна переглядатиметься раз на рік на підставі котирувань на біржі в листопаді, і таке ціноутворення вигідно для добувної компанії.

"Постачальники зможуть конкурувати, пропонуючи меншу націнку до цієї ціни. Споживачі зможуть так само вільно вибирати собі постачальника, до того ж, якщо вони не є "вразливими" споживачами, то вони зможуть вибирати і контракти не з фіксованою на рік ціною, а будь-які інші контракти", - додав Вітренко.

Він уточнив, що зараз пропозиція Міненерго перебуває на стадії обговорення. "Можуть бути "підводні камені", зокрема юридичні обмеження; важливо врахувати всі ризики, зокрема ризик маніпуляцій з боку постачальників; нам потрібно спокійно пояснити МВФ, що йдеться саме про адекватні ринкові заходи, а не про відкат назад; бажано ще й залучити міжнародних партнерів для спільного тиску на "Газпром" тощо", - описав ситуацію в.о.міністра.

Вітренко зазначив, що Міненерго готове розглянути альтернативні пропозиції, якщо вони краще і швидше вирішуватимуть проблеми на ринку.

Описуючи ці проблеми, він уточнив, що згідно з проведеним за дорученням прем'єр-міністра моніторингу цін на газ для населення в січні, основні постачальники - т.зв. облгаззбути - постачають газ за середньозваженою ціною 9618 грн (у діапазоні від 6990 до 10800 грн), газопостачальна компанія "Нафтогазу" - за 7220 грн.

"Тобто у облгаззбутів у середньому ціна на 33% вище. Але їх частка "ринку" - 89%. Погодьтеся, що з цим "ринком" щось не так", - констатував ситуацію Вітренко через п'ять місяців після скасування з серпня 2020 року режиму спецзобов’язань (PSO) з обмеженням ціни.

Водночас він вважає, що і ціна "Нафтогазу" не є ринковою через відсутність досконалої конкуренції на оптовому ринку. Причиною Вітренко назвав домінування російського "Газпрому" на ринках Центральної і Східної Європи, зокрема його відмову від продажу газу на кордоні РФ-Україна і блокування експорту газу з РФ і Середньої Азії іншими компаніями.

"Якби" Газпром "цього не робив, то з економічної точки зору можна було б очікувати, що ціна на оптовому ринку була б на рівні "хаб мінус транспорт" - ціна на ліквідному європейському ринку, куди через Україну йде газ з території РФ, мінус вартість транспортування від кордону РФ-Україна до європейського ринку", - пояснив глава Міненерго. Він уточнив, що на січень така ціна склала б 5900, а значить "Нафтогаз" продає за ціною на 22% вище "хаб мінус".

"Чи повинна держава спокійно за цим спостерігати? І навіщо тоді тримати в державній власності "Нафтогаз", якщо не для того, щоб він відстоював національні інтереси?" - вважає Вітренко.

На його думку, "Нафтогаз" має можливості для того, щоб активно боротися проти зловживання "Газпромом" своїм домінуючим становищем, і може подавати скарги до Європейського антимонопольного органу, а також навіть ініціювати новий міжнародний арбітраж за угодою про організацію транзиту, підписаного в кінці грудня 2019 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА