12:57 27.01.2021

Рада має намір врегулювати роботу колекторів і посилити захист боржників від них

2 хв читати

Верховна Рада в середу прийняла за основу законопроект №4241 про захист боржників під час врегулювання простроченої заборгованості, що посилює вимоги до роботи колекторних компаній. "За" проголосували 355 депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

"Закон забороняє приниження людини під час стягнення боргу. Забороняє нічні дзвінки, дзвінки роботодавцю, сусідам, родичам, поширення персональних даних. Дає Нацбанку ефективні повноваження щодо захисту прав людей", - прокоментував голосування голова профільного фінансового комітету Данило Гетманцев.

Законопроект встановлює правила роботи колекторів та їх регулювання, зокрема, порядок реєстрації колекторної компанії, норми етичної поведінки з боржниками, вимоги до нагляду за колекторною діяльністю, а також санкції за порушення.

Нацбанк, що брав участь у його підготовці, раніше наголошував, що головною метою документа є врегулювання діяльності колекторних компаній на законодавчому рівні. "Сьогодні законодавство не визначає термінів "колектор" або "колекторна діяльність" і не регулює повноваження та правила поведінки таких компаній. Через це трапляються численні порушення прав споживачів фінансових послуг", - зазначав регулятор.

Документ також пропонує створити публічний реєстр колекторних компаній, який вестиме Нацбанк, і зобов'язати всі компанії, що здійснюють врегулювання проблемної заборгованості, зареєструватися в загальному реєстрі.

Окрім цього, передбачається, що НБУ контролюватиме дотримання колекторами законодавства, встановлюватиме додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами, захищатиме права споживачів і розглядатиме звернення громадян.

Регулятор також отримає можливість накладати штрафні санкції або виключати порушника з реєстру колекторних компаній у разі порушень.

Згідно із законопроектом, банки та фінансові компанії ще на етапі підписання договору про споживчий кредит повинні будуть попереджати клієнта про можливість залучення колектора у разі прострочення платежу за кредитом, а також інформувати про компанію, з якою потрібно буде врегулювати можливу прострочену заборгованість.

Крім того, законопроект встановлює вичерпний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг та встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

За порушення цих вимог передбачена відповідальність у вигляді штрафів та виключення з реєстру колекторних компаній.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА