20:15 19.03.2021

Нацрада реформ при президентові підтримала скорочення комісії за еквайринг

3 хв читати
Нацрада реформ при президентові підтримала скорочення комісії за еквайринг

Національна рада реформ при президентові України підтримала норму законопроекту №4364, вже ухваленого у першому читанні, про законодавче обмеження комісії за еквайринг.

"Платитимемо менше. Це було підтримано, незважаючи на те, що Нацбанк офіційно проти. Сьогодні президент підтримав, Нацрада підтримала", - сказав за підсумками засідання голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі.

Він також додав, що таку позицію підтримав член ради Нацбанку Василь Горбаль.

"Є дві сторони: банки та клієнти. Під час кризи я завжди буду на стороні клієнта", - пояснив свою позицію у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Горбаль.

Напередодні на підтримку обмеження комісії за еквайринг виступив керівник і співвласник найбільшого українського маркетплейсу "Розетка" Владислав Чечоткін. Він пояснив, що в ціні кожного товару, що продається в Україні, закладені 1,8-3% банківської комісії за проведення оплат картками, тоді як постачальники з ЄС, а також Amazon або Alibaba платять своїм банкам 0,2-0,5%, а ставка в Росії - 1%, Казахстані - 0,7%, Узбекистані - 0,5%.

"І українському бізнесу нікуди подітися: приймати картки зобов'язує закон, а майже всі платежі проходять через три банки, які в Україні можуть ставити будь-які тарифи. В Євросоюзі таку проблему вирішили на законодавчому рівні, зафіксувавши обґрунтований тариф", - пояснив свою позицію Чечоткін.

За його словами, якщо закон, який регулює і знижує еквайринг, буде ухвалений, "Розетка" та інший бізнес запропонують споживачам кращу ціну.

Проти цієї пропозиції виступив співвласник monobank Олег Гороховський. "Цей тариф, який намагаються "віджати", - паливо всього карткового та платіжного бізнесу в країні. Понад половина його дістається клієнтам у вигляді будь-якого роду кешбеків і бонусів, їм оплачується вартість пластику та логістики карт, їм банки покривають витрати на фрод. Ця історія не про прибуток, а про те, щоб у всіх клієнтів з'явився інструмент, за допомогою якого можна буде швидко видати клієнту кредит (якщо клієнт захоче) і на цьому потім, можливо, заробити", - пояснив він свою позицію у Facebook.

Гороховський також стверджує, що обмеження тарифу в ЄС призвело до стагнації карткового ринку, і тепер там ця регуляція вважається "шкідливою та провальною".

Банкір обвинуватив у лобіюванні цієї норми представників великих торгових мереж. "Цей тариф торговці хочуть опустити на 1-1,5%, що становить приблизно 60% від чинних тарифів. При цьому зниження їх витратної частини становитиме, залежно від націнки, приблизно 2-2,5%. Дивовижна історія - забрати у когось 60% його доходу, щоб заощадити собі 2%", - наголосив Гороховський.

Проти законодавчого обмеження комісії еквайрингу виступила радник голови Офісу президента Вікторія Страхова. "Шкода, що президент Володимир Зеленський не часто читає мій Facebook, а то дізнався б, що стосовно проблеми еквайрингу - це не захист людей або МСБ - це лобіювання великих торгових мереж", - прокоментувала вона у Facebook рішення Нацради реформ.

Водночас, на її думку, банкіри знайдуть вихід із ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА