09:57 05.04.2021

Операції з "митним складом" ПСГ України заблоковані через неузгодженості в законодавстві - "Укртрансгаз"

2 хв читати
Операції з "митним складом" ПСГ України заблоковані через неузгодженості в законодавстві - "Укртрансгаз"

Операції з природним газом, який зберігається в підземних сховищах (ПСГ) у режимі "митний склад", від початку місяця заблоковані через неузгодженість у законодавстві, повідомила прес-служба АТ "Укртрансгаз".

За її даними, з 1 квітня 2021 року Енергетична митниця розпочала декларування газу, що зберігається в режимі "митний склад", в одиницях енергії відповідно до закону "Про митний тариф" від 4 червня 2020 року. Цей закон вимагає додаткового обліку в кВт-год.

Водночас Верховна Рада досі не ухвалила в другому читанні законопроект №2553, яким має бути внесено зміни до чинних законів для переходу на облік в одиницях енергії.

"Неврегульованість цієї ситуації може призвести до зниження привабливості українських газосховищ в очах іноземних замовників послуг. Компанії-нерезиденти з 24 зарубіжних країн у 2020 році зберігали в українських ПСГ у режимі "митний склад" 10 млрд куб. м природного газу, або понад третину від усіх запасів газу в ПСГ. І саме використання режиму "митний склад" - звільнення від сплати митних платежів та ПДВ протягом 1095 днів - стало одним із ключових факторів привабливості вітчизняних газосховищ на газовому ринку ЄС", - зазначають в УТГ.

На сьогодні в ПСГ України в цьому режимі зберігається 5,6 млрд куб. м газу, з яких 5 млрд куб. м належать іноземним компаніям.

Як повідомлялося, Верховна Рада в червні 2020 року ухвалила в першому читанні проект закону щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за ресурс в одиницях енергії (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67572).

До системи 12 підземних сховищ "Укртрансгазу", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", загальною місткістю 31 млрд куб. м входять Більче-Волицько-Угерське ПСГ (17,05 млрд куб. м), Угерське (1,9 млрд куб. м), Дашавське (2,15 млрд куб. м), Опарське (1,92 млрд куб. м), Богородчанське (2,3 млрд куб. м), Червонопартизанське (1,5 млрд куб. м), Солохівське (1,3 млрд куб. м), Олишівське (0,31 млрд куб. м), Пролетарське (1 млрд куб. м), Кегичівське (0,7 млрд куб. м), Краснопопівське (0,42 млрд куб. м), Вергунське (0,4 млрд куб. м, розташоване на тимчасово окупованій території).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА