12:25 07.04.2021

Україні знадобиться EUR102 млрд для досягнення до 2030 року закладених у проекті НОВ2 цілей скорочення викидів парникових газів

2 хв читати
Україні знадобиться EUR102 млрд для досягнення до 2030 року закладених у проекті НОВ2 цілей скорочення викидів парникових газів

Україні знадобиться щонайменше EUR102 млрд до 2030 року для реалізації запропонованого Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів проекту Другого національно певного внеску (НОВ2) до Паризької угоди, що передбачає зниження викидів парникових газів (ПГ) на 65% порівняно з 1990 роком.

"Мінімальний обсяг інвестицій для реалізації запропонованого сценарію НОВ2 в усіх секторах становить EUR102 млрд до 2030 року", - йдеться в проекті НОВ2, розміщеному на сайті Мінекології для обговорення.

При цьому в проекті зазначено, що визначена Україною ціль має бути досягнута на національному рівні і потребуватиме, зокрема, активізації міжнародної співпраці згідно з Паризькою угодою, доступу до фінансових ресурсів, трансферу технологій.

Згідно з проектом, скорочення викидів ПГ на 65% у 2030 році від рівня 1990 року відповідає їх зменшенню на 9,6% порівняно з показниками, досягнутими в 2018 році.

Раніше міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, презентуючи проект НОВ2, зазначив, що наміченого в ньому показника до 2030 року планується досягти, зокрема, за рахунок зростання генерації електроенергії з відновлюваних джерел до 30% (11,3% в 2020 році) і, відповідно, зниження частки теплових станцій - до 13% (у 2019 - близько 26%). Половина генерованої е/е залишиться за атомними станціями. Абрамовський зазначив, що декарбонізація енергосектору передбачає неминуче згортання видобутку вугілля та поетапне закриття шахт.

Частка ВДЕ у роботі ТЕЦ має зрости щонайменше до 18%, а обсяги виробництва теплоенергії на біопаливі - до 30%.

Передбачається також щорічна термомодернізація 1,3% житлового фонду і комплексні заходи енергоефективності, що включають, зокрема, використання ВДЕ у виробництві тепла, встановлення високоефективних котлів.

НОВ2 передбачає щорічне зростання виробництва в середньому на 4% ВВП, що також має супроводжуватися модернізацією і зниженням енергоємності галузі.

Окрім цього, проект НОВ2 передбачає зростання частки нових зареєстрованих електромобілів до 15%, зростання до 3% від усіх пасажирських транспортних засобів транспорту на акумуляторних батареях, а також розвиток низьковуглецевого громадського транспорту, залізничного та водного.

У сільському господарстві планується збільшити частку органічного виробництва до 3%, перехід на якісніші добрива, впровадження технології мінімальної обробки земель, використання біогазу.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн

НБУ у вівторок зміцнив курс гривні на 15 коп.

НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні

Довгострокове контрактування дозволить вітчизняним виробникам оборонної продукції розширити виробництво - "Українська бронетехніка"

Скасування ЄС мита допомогло українському ГМК під час війни, але потрібно прибрати з євроринку російську продукцію - менеджер "Метінвесту"

Миколаїв просить у Кабміну та Верховної Ради дозволу спрямовувати на відновлення житла кошти з місцевого бюджету

Мінфін США продовжив до листопада дозвіл на пов'язані з енергетикою операції з російськими банками

Дві шахти на Донеччині були знеструмлені через обстріл, аварійної допомоги з Європи 29 квітня не залучали - Міненерго

НБУ в понеділок послабив курс гривні на 6 коп.

"Українська біржа" заявляє про відсутність підстав позбавлення її ліцензії та готова юридично відстоювати свою правоту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА