11:00 07.04.2021

Україна має намір до 2030 року скоротити викиди СО2 на 65% порівняно з 1990 роком - Абрамовський про проект НОВ2

2 хв читати
Україна має намір до 2030 року скоротити викиди СО2 на 65% порівняно з 1990 роком - Абрамовський про проект НОВ2

Україна має намір узяти зобов'язання до 2030 року скоротити викиди парникових газів на 65% порівняно з рівнем 1990 року, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, презентуючи проект Другого національно певного внеску (НОВ2).

"Проект Другого національно певного внеску до Паризької угоди сформовано. Він передбачає скорочення викидів парникових газів на 65% у 2030 році від рівня 1990 року", - написав Абрамовський на своїй сторінці у Facebook.

Водночас він зазначив, що Україна "нарешті готова презентувати свою кліматичну ціль та показати підвищені амбіції до скорочення викидів парникових газів".

За словами міністра, глобальна боротьба з кліматичними змінами потребує масштабних рішень на рівні держави, а ключові сектори мають зазнати масштабних трансформацій.

Наміченого в проекті показника до 2030 року планується досягти, зокрема, за рахунок зростання генерації електроенергії з відновлюваних джерел до 30% і, відповідно, зниження частки теплових станцій - до 13%. Половина генерованої е/е залишиться за атомними станціями. Абрамовський зазначив, що декарбонізація енергосектору передбачає неминуче згортання видобутку вугілля та поетапне закриття шахт.

Назвавши теплопостачання одним із найважливіших пазлів у загальній картині декарбонізації, міністр зазначив, що частка ВДЕ в роботі ТЕЦ має зрости щонайменше до 18%, а обсяги виробництва теплоенергії на біопаливі - до 30%.

Водночас щодо житлово-комунального сектору передбачається щорічна термомодернізація 1,3% житлового фонду, а також комплексні заходи енергоефективності, що включають, зокрема, використання ВДЕ у виробництві тепла, встановлення високоефективних котлів. За розрахунками Мінекології, це дасть змогу знизити споживання енергії на чверть.

Що стосується промисловості, НОВ2 передбачає щорічне зростання виробництва в середньому на 4% ВВП.

"Безумовно, зростання має бути "зеленим" і відбуватися за рахунок модернізації та скорочення енергоємності галузі", - зазначив міністр.

Проект НОВ2 передбачає зростання частки електромобілів до 15%, а також розвиток низьковуглецевого громадського транспорту, залізничного та водного.

У сільському господарстві планується збільшити частку органічного виробництва до 3%, перехід на якісніші добрива, впровадження технології мінімальної обробки земель, роз'яснив міністр екології.

Проект розпорядження Кабміну про затвердження НОВ2 розміщено на сайті Мінекології для обговорення протягом квітня. Зазначено, що він може бути скоригований після відновлення територіальної цілісності України, оскільки не містить достовірних даних на тимчасово непідконтрольних територіях.

Згідно з проектом, зобов'язання України також включають досягнення кліматичної нейтральності не пізніше за 2060 рік, як це зазначено в Національній економічній стратегії на період до 2030 року, затвердженій розпорядженням уряду в березні 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА