12:38 27.09.2021

Український кліматичний фонд може бути запущено 2023 року - Абрамовський

2 хв читати
Український кліматичний фонд може бути запущено 2023 року - Абрамовський

Український кліматичний фонд, який Мінекології наразі розробляє, може розпочати роботу на початку 2023 року, повідомив міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Роман Абрамовський у коментарі порталу Green Deal.

"У будь-якому разі цей фонд може бути запущений на початку 2023 року, тому що будь-які бюджетні документи, які передбачають зміни дохідної і видаткової частин бюджету, подаються до 1 липня", - сказав міністр.

Водночас він зазначив, що попереду велика робота з конструювання та моделювання Українського кліматичного фонду, а також у частині ухвалення законопроекту, який затвердить цей фонд.

"Тим не менш, я вважаю, що це об'єктивно можливо. Одне з головних завдань на цьому етапі - заручитися підтримкою міжнародних фінансових організацій, які зможуть бути інвесторами в рамках фонду і мультиплікувати ефект від надходження екоподатків. Іншого шляху немає!", - упевнений Абрамовський .

За його словами, в міністерстві вже провадять переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку та Світовим банком.

Міністр також зазначив, що на момент запуску у фонді буде близько 8 млрд грн власних коштів, одержаних за рахунок надходжень від податку на викиди СО2 та інших екоподатків.

Раніше в інтерв'ю порталу Green Deal Абрамовський розповів, що якщо вдасться створити прозору структуру фонду, то міжнародні фінансові організації будуть готові мультиплікувати гроші фонду з коефіцієнтом 4-5 (20% українські кошти, 80% - кошти міжнародних організацій).

"З урахуванням підвищення ставок екоподатків і мультиплікації, за нашими підрахунками, додаткові надходження можуть сягнути 50-60 млрд грн. Гроші будуть, звісно, спрямовуватися на екологічні заходи і в певних межах для підтримки підприємств у їхньому прагненні здійснити екологічну модернізацію", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА