18:53 21.04.2021

Третина запасів газу у ПСГ України на сьогодні належить іноземним компаніям - "Укртрансгаз"

2 хв читати
Третина запасів газу у ПСГ України на сьогодні належить іноземним компаніям - "Укртрансгаз"

 Іноземним компаніям належить майже 5 млрд куб. м природного газу з 15,4 млрд куб. м наявних на сьогодні у підземних сховищах (ПСГ) України, повідомила прес-служба АТ "Укртрансгаз".

"За останні два роки ми залучили провідних гравців світового газового ринку до зберігання газу в українських ПСГ. На початку 2019 року обсяги газу, який зберігали у нас нерезиденти, коливалися на рівні математичної похибки. У поточний опалювальний сезон ми увійшли з 10 млрд куб. м газу, що належав іноземцям, і на сьогодні, наприкінці сезону, половина цих запасів - майже 5 млрд куб. м - залишається на зберіганні в Україні", - наведено у повідомленні слова голови Оператора ПСГ Сергія Переломи.

Згідно з повідомленням, у квітні кількість іноземних клієнтів оператора досягла 100, збільшившись із початку 2020 року вдвічі, а з початку 2019 року - у 15 разів. Зокрема, на сьогодні в Україні газ зберігають компанії з 26 країн Європи, Азії та Північної Америки. При цьому замовники з країн Азії - ОАЕ, Сінгапур, Гонконг - почали користуватися послугами ПСГ України з 2021 року.

Першим клієнтом із-за кордону, який скористався послугами ПСГ України, була у 2018 році компанія з Франції, сотим - трейдер із Чехії.

"Це результат, з одного боку, системних реформ на газовому ринку ЄС за участю групи "Нафтогаз", а з іншого - копіткої та плідної роботи Оператора ПСГ України. Ми продовжимо дотримуватися обраного напряму, плануємо й надалі розширювати кількість та географію присутності наших клієнтів", - зазначив Перелома.

За його словами, ключовими факторами залучення нерезидентів стали вигідні тарифи, послуги "митний склад" (без сплати мита протягом 1095 днів) і short haul (спеціальний тариф на транспортування газу від кордону до ПСГ), а також прозора взаємодія під час надання послуг.

До системи 12 підземних сховищ "Укртрансгазу", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", загальною місткістю 31 млрд куб. м входять Більче-Волицько-Угерське ПСГ (17,05 млрд куб. м), Угерське (1,9 млрд куб. м), Дашавське (2,15 млрд куб. м), Опарське (1,92 млрд куб. м), Богородчанське (2,3 млрд куб. м), Червонопартизанське (1,5 млрд куб. м), Солохівське (1,3 млрд куб. м), Олишівське (0,31 млрд куб. м), Пролетарське (1 млрд куб. м), Кегичівське (0,7 млрд куб. м), Краснопопівське (0,42 млрд куб. м), Вергунське (0,4 млрд куб. м, розташоване на тимчасово окупованій території).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА