18:19 25.05.2021

Ухвалені для відкриття ринку землі закони на 90% відповідають його потребам - глава УАК Козаченко

3 хв читати
Ухвалені для відкриття ринку землі закони на 90% відповідають його потребам - глава УАК Козаченко

Внесені до законодавчих актів зміни для відкриття ринку землі 1 липня на 90% відповідають вимогам для його нормального функціонування, але при цьому потрібне ухвалення низки підзаконних актів і усунення низки проблем, повідомив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко агентству "Інтерфакс-Україна" на форумі "Україна 30. Земля".

"Нема де взяти гроші на фінансування купівлі землі, немає контролю з боку відповідного органу державної влади - немає Мінагрополітики, ліквідовано обласні підрозділи Держгеокадастру, які безпосередньо визначають межі земельних ділянок", - вказав глава УАК на чинники, що негативно впливають на майбутнє функціонування ринку землі.

Він також навів дані УАК про те, що наявні інструменти для фінансування купівлі землі не можуть забезпечити навіть 15% загальної потреби українських аграріїв у позиках.

"Чому ліквідували обласні та районні відділення Держгеокадастру - органу, який дуже ретельно має контролювати кожен крок у сфері визначення меж ділянок, що продаватимуться? Ліквідували - і все, і немає пояснення, чому", - сказав Козаченко.

Він відзначив проблему існування рейдерських захоплень земельних ділянок, яка, на думку глави УАК, також лежить у площині визначення меж земельних ділянок.

Козаченко зазначив, що вважає можливим повернення в держвласність щонайменше 2/3 земель "внутрішнього офшору"(сумарна площа яких, за даними Мінагрополітики та Державної податкової служби, може становити 8-9 млн га - ІФ), оскільки ще третина земельних ділянок може мати повноваження для провадження на ній господарської діяльності юросіб і фізичних осіб.

"Найкращий варіант - усувати зазначені проблеми й реалізовувати пілотний ринок землі в одній-двох областях на один рік. Побачити, що виникне багато нових проблем, зосередитися на їх ліквідації, а потім запускати його в усій країні. Це було б швидко, прозоро, ефективно й корисно", - заявив Козаченко.

Українську аграрну конфедерацію (УАК) було створено у 2002 році, вона об'єднує понад 1000 колективних членів - представників галузевих професійних організацій, компаній-лідерів агробізнесу, сільгоспвиробників, переробні підприємства, організації страхового та сервісного обслуговування АПК.

Як повідомлялося, у травні 2021 року міністр агрополітики Роман Лещенко оцінив площу земель сільгосппризначення, що перебувають у "внутрішньому офшорі", у 8-9 млн га.

"Це коли ці землі обробляються, на них вирощується сільгосппродукція, проте місцеві громади нічого не отримують до свого бюджету, тим паче - нічого не отримує державний бюджет", - зазначив він.

Міністр уточнив, що вирощена у "внутрішніх офшорах" сільгосппродукція шляхом маніпуляцій із податковим кредитом реалізовувалася і експортувалася за кордон із відшкодуванням ПДВ через компанії-"одноденки". При цьому отримана виручка залишалася на офшорних рахунках у всьому світі. Внаслідок цього країна зазнавала втрат чотири рази - від недоїмок на етапі оподаткування землі, від недоотримання ПДВ від її реалізації, унаслідок відшкодування державою фіктивного ПДВ, від недоотримання валютної виручки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА