17:59 01.06.2021

Нардеп Герега заявив про необхідність зниження ставок еквайрингу до європейського рівня

3 хв читати
Нардеп Герега заявив про необхідність зниження ставок еквайрингу до європейського рівня

Народний депутат Олександр Герега виступив за поступове зниження банківської комісії за розрахунки картками та регулювання ставок еквайрингу на законодавчому рівні.

«Ставки еквайрингу (комісії банків за розрахунки пластиковими картками) в Україні є сильно завищеними у порівнянні з європейськими. В Україні така комісія складає приблизно 2%, а іноді доходить до 3%, у той час, як в країнах ЄС вона складає близько 1%, тому що міжбанківська комісія не перевищує 0,3% для кредитних та 0,2% для дебетових карт. У підсумку завищені ставки еквайрингу, які встановлюють монополісти, лягають на плечі бізнесу та кінцевого споживача. Адже зрештою ці витрати закладаються в ціну товарів на полицях магазинів», - написав Герега на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

На його переконання, від зниження ставок еквайрингу в Україні до рівня європейських країн виграють не лише підприємці, але й споживачі. При цьому нардеп впевнений, що оголошена Національним банком України ідея підписання меморандуму з міжнародними платіжними системами не здатна вирішити проблему, оскільки запропонований план та граничні розміри зниження інтерчейндж не відповідають європейському підходу та перевищують ставки в ЄС втричі.

«Наразі в Україні є реальна можливість врегулювати це питання в рамках законопроєкту №4364, передбачивши норму, яка буде встановлювати граничний розмір такої комісії. Відповідні звернення та заяви від бізнес-асоціацій вже неодноразово надходили до уряду та народних депутатів і в нас ще є час, щоб підтримати ці конструктивні пропозиції. Найпростіший спосіб це зробити – ініціювати перегляд рішення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики щодо законопроєкту №4364 до другого читання, для врахування інтересів українських підприємців та приведення законодавства України в частині регулювання міжбанківської комісії (інтерчейндж) до європейських стандартів», - зазначив Герега.

Нагадаємо, 12 квітня 2021 року провідні бізнес-асоціації України виступили зі спільною заявою щодо необхідності законодавчого врегулювання граничного розміру комісії інтерчейндж шляхом прийняття поправок до законопроекту  № 4364. Зокрема, щоб привести українське законодавства у відповідність до вимог ЄС вони пропонували встановити граничні розміри комісійної винагороди за інтерчейндж на рівні 0,2% для дебетових карток та 0,3% для кредитних карток.

У якості розумного компромісу з платіжними системами та банківськими установами бізнесом було запропоноване поступове зменшення комісії інтерчейндж протягом трьох років: 1% з 1.07.2021 року, 0,75% з 1.07.2022 року, 0,50% з 1.07.2023 року, 0,20 – 0,30% з 1.07.2024 року.

При цьому бізнес не підтримав ініційований Національним банком України та міжнародними платіжними системами меморандум про поступове зниження міжбанківської комісії (інтерчейндж) до 0,9%. За оцінками бізнес-асоціацій, таке рішення не призведе до зниження розміру комісійної винагороди за еквайринг та є, фактично, спробою загальмувати процес належного врегулювання порушеної проблеми на законодавчому рівні.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА