12:55 01.07.2022

Купівля землі до війни була вигіднішою за оренду, після вторгнення РФ однозначної відповіді немає – експерт KSE

2 хв читати
Купівля землі до війни була вигіднішою за оренду, після вторгнення РФ однозначної відповіді немає – експерт KSE

До російського воєнного вторгнення купівля земельних ділянок с/г призначення в Україні була досить вигідною порівняно з її орендою, проте падіння доходу з землі після початку війни поставило під питання доцільність таких інвестицій, вважає експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE) Роман Нейтер.

Дохід із землі скоротився через логістичні труднощі з експортом с/г продукції в обхід заблокованих Росією українських морпортів та пов'язаного з блокадою здешевлення сільгосппродукції на внутрішньому ринку, пояснив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

" Якщо співвідношення купівлі активу до його річної вартості оренди менше 10, це супервигідна угода, і ти маєш купувати тут і зараз. Якщо це співвідношення більше 20, то тобі вигідніше орендувати. До кінця минулого року коефіцієнт становив 14-16. Тобто для фермерів здебільшого вигідніше було купувати землю, ніж продовжувати обробляти орендовану", - уточнив експерт.

Він додав, що ціна орендних виплат фіксується у договорі оренди земельної ділянки, але при цьому залежить також від реального доходу сільгоспвиробника на цій ділянці.

"Ти не можеш платити за оренду більше, ніж заробляєш на цій землі. Ти не можеш платити за оренду більше, ніж ти заробляєш на цій землі. Що буде зараз із доходами сільгоспвиробників – для мене неочевидно, тому що ми маємо суттєве падіння внутрішніх цін на сільгосппродукцію, з початку агресії на 30-40%", - зазначив Нейтер.

За даними експерта KSE, в умовах війни з РФ привабливість купівлі землі обмежена через неможливість доступу на ринок землі для юросіб, а також загального падіння доходів українців. У свою чергу доцільність її оренди також під питанням через зниження доходів від користування землею.

"Я би все ще розглядав опцію купівлі землі, якщо ви фермер, плануєте цим займатися далі і маєте таку можливість, або якщо ви готові інвестувати в землю на тривалий час", - підсумував Нейтер.

Як повідомлялося, за час функціонування ринку сільгоспземлі з 1 липня 2021 року до 26 червня 2022 року загалом було проведено 105,17 тис. транзакцій на земельні ділянки с/г призначення загальною площею 252,24 тис. га.

Ринок земель сільськогосподарського призначення почав працювати 1 липня 2021 року. На першому етапі реформи купувати та продавати земельні ділянки зможуть лише громадяни країни. Одна фізична особа зможе мати у розпорядженні не більше 100 га.

Право купувати землю сільгосппризначення 1 січня 2024 року отримають юридичні особи, створені згідно із законодавством України, кінцевий бенефіціар однієї чи кількох юросіб зможе консолідувати через них сукупно не більше 10 тис. га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА