14:18 28.12.2023

Онлайн-аукціони через "Прозорро.Продажі" принесли до бюджетів у 2023р. понад 14 млрд грн

3 хв читати
Онлайн-аукціони через "Прозорро.Продажі" принесли до бюджетів у 2023р. понад 14 млрд грн

Бюджети різних рівнів у 2023 році отримали за підсумками майже 20 тис. успішних торгів у державній електронній торговій системі "Прозорро.Продажі" понад 14 млрд грн, йдеться у прес-релізі Міністерства економіки.

"На кінець 2023 року через державні онлайн-аукціони в системі "Прозорро.Продажі" реалізовуються публічні активи на понад 20 ринках. Це результат ухвалених законодавчих рішень уряду та парламенту, а також – ефективності системи, яка допомагає залучати кошти до державного та місцевих бюджетів вже понад сім років", - наводяться у повідомленні слова першого віце-прем'єра - міністра економіки Юлії Свириденко.

Уточнюється, що за результатами аукціонів стартова ціна на активи зросла майже вдвічі.

"Цього року майже 26 тисяч учасників — малий, середній та великий бізнес, а також громадяни, що шукали активи для своїх потреб, взяли участь в електронних торгах. Вони купували та орендували на онлайн-аукціонах державну та комунальну нерухомість, землю, отримували в прозорий спосіб спецдозволи на користування надрами, промисел, змагалися за активи банкрутів, ліквідованих банків. А це своєю чергою є важливим внеском і у залучення приватних інвестицій у державні та комунальні активи, і у забезпечення стабільності економіки", - зазначила Свириденко.

Згідно з релізом, з 14 млрд грн понад 4,8 млрд грн складають кошти, залучені Фондом гарантування вкладів від продажу активів банків, що ліквідуються, майже 3,3 млрд грн надійшло до бюджетів різних рівнів за підсумками онлайн-аукціонів з малої приватизації державного та комунального майна.

Ще майже 2,7 млрд грн одержали організатори торгів з реалізації активів у справах про банкрутство для розрахунків з кредиторами боржників, а майже 1,4 млрд грн у 2023 році склали доходи організаторів земельних торгів за результатами успішних електронних аукціонів.

"У 2023 році в системі "Прозорро.Продажі" реалізовували активи на державних онлайн-аукціонах понад 3,5 тисячі організаторів. Це Фонд гарантування вкладів, Фонд держмайна, профільні відомства, громади, державні підприємства, арбітражні керуючі, приватні виконавці та бізнеси", - додав СЕО "Прозорро.Продажі" Сергій Бут.

За його словами, завдяки цьому зросла і кількість аукціонів, які вони оголосили, та виставлених на торги активів.

"Загалом цього року три з чотирьох активів продавалися або здавалися в оренду через онлайн-аукціони в системі з першого разу. Це свідчить про запит на активи в системі та готовність бізнесу вже на перших торгах інвестувати в них", - прокоментував Бут.

Згідно з релізом, за кількістю успішних аукціонів найактивніше з системою цього року працювала "Укрзалізниця" — понад 2 тис. завершених торгів. Серед топ-5 організаторів також "Укртелеком", Держрибагентство та регіональне відділення Фонду держмайна по Львівській, Закарпатській та Волинській областях.

Зазначається, що найдорожчий реалізований актив в системі у 2023 році — майно збанкрутілого ПАТ "Іллічівський олійножировий комбінат", яке продали за майже 700 млн грн. Серед топ-3 активів з найвищою фінальною вартістю — два лоти від Фонду гарантування вкладів: за права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді сонячної електростанції та акцій переможець сплатив понад 680 млн грн, а права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді ТЦ "Магелан" у Києві, майнового комплексу та дебіторську заборгованість, що належали колишній дочірній структурі російського банку, продали за понад 620 млн грн.

Загалом, згідно з інформацію на сайті "Прозорро.Продажі", дохід від онлайн-аукціонів у 2023 році виріс порівняно із попереднім роком на 70% - до 15,29 млрд грн за зростання оголошеної вартості на 98% - до 249,06 млрд грн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА