13:17 25.11.2021

Понад 11% українців стикалися з підкупом на виборах, 64% не готові "продати" голос за жодних обставин – опитування

3 хв читати
Понад 11% українців стикалися з підкупом на виборах, 64% не готові "продати" голос за жодних обставин – опитування

Понад 11% громадян України стикалися зі спробами підкупу на виборах, свідчать результати дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення громадянської мережі "ОПОРА" з 22 жовтня до 12 листопада 2021 року.

За даними дослідження, дещо частіше про спроби підкупу заявляли виборці з неповною середньою освітою (14%), а також респонденти, які проживають у сільській місцевості, та жителі Західної України (14,4%).

Так, 54% опитаних зазначили, що будь-яка пропозиція грошей буде неприйнятною за мотивування виборців продати свій голос. Проте ті респонденти, які вважають сам продаж голосу реалістичним, називають порівняно невеликі суми за це: 12% вважають, що це менше ніж 500 грн, ще 6% – від 500 до 1000 грн, і лише 3,4% учасників опитування сказали про суми від 1000 до 2000 грн., а 1,3% – про суми від 2000 до 5000 грн. Ще 3,5% опитаних зазначили, що така сума має становити понад 5000 грн.

Згідно з опитуванням, 64,5% респондентів не готові "продати" свій голос за жодних обставин. Водночас серед 25% громадян, які потенційно готові до таких дій, найпопулярнішою опцією є варіант "проголосувати за того кандидата/партію, які й так подобаються, але й отримати за це гроші".

Водночас іще 18% зазначили, що все залежить від конкретних обставин, а 13% – коли будуть упевнені, що це не призведе до проблем чи негативних наслідків для них особисто, 8,5% погодяться у тому разі, якщо у них попросять про це люди, яким вони довіряють, а 6,3% – коли їм запропонують справедливий розмір винагороди.

Що стосується потенційної готовності "продати" свій голос, то на заході таких респондентів менше – 70% заявили, що в жодному разі на це не підуть. Одночасно на півдні таких – 60%.

Як зазначається у дослідженні, молодші виборці частіше виявляли готовність "продати" свій голос: лише 50% виборців до 30 років сказали, що в жодному разі не готові. Серед старших респондентів 60–70%. Значна частина молодих виборців (37,3%) вважає, що готова продати свій голос, коли їм подобається кандидат чи партія. Серед молоді набагато частіше трапляється і будь-яка інша мотивація для виправдання "продажу" голосу.

Крім того, абсолютна більшість респондентів, на запитання про те, чому виборці погоджуються отримати гроші чи іншу матеріальну винагороду від кандидата/партії в обмін на підтримку на виборах, відповіли, що причина в тому, що "люди бідні, а це додаткова можливість заробити" (82,5%).

Водночас іще 65% згадали про те, що людям все одно за кого голосувати, якщо пропонують гроші. Також більше ніж половина (56%) наголосили, що виборці хоч і беруть гроші, але голосують самостійно, а ще 37% вважають, що люди не хочуть відмовляти у проханні друзям, родичам, сусідам, керівництву, колегам.

Дані опитування також показали, що більшість респондентів (62%) вважають, що у питанні підкупу виборців винні обидві сторони.

Абсолютна більшість опитаних погоджується з тим, що технології підкупу виборців впливають на результати виборів. Так, 33% зазначили, що такий вплив дуже великий. Також половина респондентів підтримує тезу про те, що підкуп виборців є не лише серйозним зловживанням, а й головною проблемою українських виборів.

Загальнонаціональне дослідження проведено методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера; computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів.

Вибірка опитування репрезентативна для дорослого населення України (18 років та старше). Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників близьких до 50%, 2,1% для показників близьких до 25%, 1,5% для показників близьких до 10%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА