19:33 19.10.2021

ВР ухвалила закон про посилення незалежності Нацбанку з меморандуму з МВФ

2 хв читати
ВР ухвалила закон про посилення незалежності Нацбанку з меморандуму з МВФ

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект №5850 про посилення незалежності Національного банку України (НБУ), необхідний для закриття зобов'язань перед Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Законопроект на засіданні у вівторок підтримали 255 депутатів.

"Реалізація цих змін матиме позитивний вплив на діяльність і рівень корпоративного управління НБУ. Вдосконалиться взаємодія між Радою і Правлінням НБУ, посиляться вимоги до членів обох цих колегіальних органів центрального банку", - прокоментував ухвалення законопроекту голова НБУ Кирило Шевченко у Facebook у вівторок.

Він додав, що закон також посилить фінансову незалежність НБУ, надав регулятору можливість повною мірою використовувати всі інструменти управління золотовалютними резервами, ефективніше та професійніше виконувати свої функції в цій сфері.

"Реалізація норм законопроекту сприятиме поліпшенню умов для належного виконання Національним банком своїх повноважень, посилить інституційну незалежність регулятора й дасть змогу вирішити низку проблемних питань, які виникли в процесі його діяльності", - прокоментував закон голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як зазначається в пояснювальній записці, закон №5850 прибрав вимогу до кандидата на посаду члена Ради НБУ постійно проживати на території України, а також вимогу про відсутність судимості в кандидата на посаду голови НБУ.

Проект закону також урегулював питання проведення регулятором перевірок банків з питань готівкового обігу, зокрема у зв'язку з нещодавньою зміною підходів до перевірок банків - з урахуванням методики SREP. НБУ надається право виконувати перевірки за напрямами організації касової роботи, інкасації коштів і перевезення валютних цінностей, організації охорони приміщень і забезпечення схоронності цінностей.

Крім того, ВР ухвалила закон №5852 зі змінами до закону про державні закупівлі щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України (НБУ), який підтримали 268 депутатів.

За інформацією на сайті ВР, закон надає НБУ права здійснювати закупівлю юрпослуг для представництва своїх інтересів на міжнародній арені, зокрема для захисту прав та інтересів під час урегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ, учасником яких є НБУ.

Крім цього, ВР на засіданні у вівторок ухвалила в цілому закону №5853 про внесення зміни до ст.33 Бюджетного кодексу України щодо уточнення інформації, яка подається Нацбанком для складання Бюджетної декларації, його підтримали 267 депутатів.

Відповідний закон пропонує зобов'язати НБУ щорічно до 1 березня подавати Кабінету Міністрів, президенту та парламенту інформацію про орієнтовний прогноз частини прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до держбюджету в порядку інформування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА