07:49 07.04.2021

Верховний суд відкрив справу щодо оскарження указу Зеленського про скасування призначення суддів КСУ

3 хв читати

Верховний суд України відкрив провадження у справах про оскарження указу президента України Володимира Зеленського, яким скасовано призначення суддів Конституційного суду, повідомляє прес-служба суду.

"5 квітня 2021 касаційний суд у складі Верховного суду прийняв позовну заяву до розгляду і відкрив провадження у справі №9901/96/21 за позовом Олександра Тупицького щодо оскарження указу президента України від 27 березня 2021 №124/2021 "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" в частині скасування указу президента України від 14 травня 2013 №256 про призначення позивача суддею Конституційного суду України", - йдеться в повідомленні на сторінці суду в Facebook.

Судове засідання з розгляду справи призначено на 10:00 29 квітня.

Як повідомлялося, 29 березня до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду надійшов позов, в якому заперечується указ глави держави Володимира Зеленського про скасування указу президента України від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного суду України".

27 березня президент України Володимир Зеленський скасував указ президента від 14 травня 2013 року №256 "Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного суду України".

Відповідний указ "Про деякі питання забезпечення національної безпеки України" був підписаний 27 березня 2021 року.

Цим же указом Зеленський скасував указ президента України від 17 вересня 2013 року №513 "Про призначення О.Касмініна суддею Конституційного суду". У документі зазначається, що "окремі судді КС, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державної незалежності і національної безпеки України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

Указ про скасування призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна суддями КС підписаний, згідно ч. 2 ст. 102, пунктів 1, 17 ч. 1, ч. 3 ст. 106 Конституції, ст.ст. 3 і 13 закону "Про національну безпеку України".

КС 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною низку положень закону "Про запобігання корупції" та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

Верховна Рада у відповідь утворила робочу групу щодо виходу з конституційної кризи, підготувала і підтримала законопроекти №4470, що відновлює повноцінну роботу НАЗК, та №4471, що уточнює повноваження НАЗК стосовно суддів, суддів КС, спрямовані на забезпечення дотримання гарантій їхньої незалежності під час адміністративного провадження.

Голову КС Тупицького було викликано повісткою на 28 грудня 2020 року в Офіс генпрокурора для допиту в кримінальному провадженні №12013110060002990 про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, зареєстрованому в 2013 році, слідство в якому наразі здійснює Управління ДБР у "справах Майдану".

29 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС терміном на два місяці. У КС у відповідь заявили, що таке рішення ухвалюють на спеціальному пленарному засіданні КС, Зеленський своїм указом вийшов за межі своїх конституційних повноважень, а положення КПК України, на яке посилається указ президента, не поширюються на суддів КС.

Державне бюро розслідувань повідомило Тупицькому про підозру в завідомо неправдивих показаннях і підкупі свідка.

Також у ДБР зазначили, що суддя перешкоджає встановленню істини в кримінальному провадженні, в якому він є підозрюваним, зокрема, перешкоджаючи наданню підлеглими документів за запитами органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

26 лютого Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду з 28 лютого ще на один місяць.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА