18:32 17.04.2024

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

4 хв читати

Концентрація ресурсів для зміцнення ЗСУ, будівництво фортифікацій і децентралізація енергетики –  зараз це три ключові умови для збереження держави, заявив на брифінгу Петро Порошенко.

«Перший пріоритет – оборона держави і підтримка ЗСУ. Протягом останнього тижня ми передали новітні і дуже ефективні системи кіберзахисту, системи РЕБ, які дуже добре проявили себе на східному фронті. Ще п`ять виробів «Ай-Петрі» передані військам і сьогодні приступили до виконання бойових завдань – по всій смузі аж до Вугледара і Часова Яра. Думаю, що щільність буде тільки зростати.  Загальна кількість, яка буде передана до початку травня, складе 20 одиниць», – зазначає Порошенко. Він також повідомив, що «Євросолідарність» готує зміни до закону про мобілізацію, який вчора підписав президент.

«Ми готуємо зміни до цього закону в частині позицій щодо звільнення військовослужбовців – так звана демобілізація, по забезпеченню ротації, по фінансувванню і обов’язковому забезпеченню всім необхідним мобілізованих українських воїнів. Ми вимагаємо звіту Мінфіну, Міноборони, Уряду про те, що гарантовано кожен мобілізований не тільки пройде необхідне навчання, а й буде забезпечений зброєю, боєприпасами, бронежилетом, кевларовим шоломом, системами РЕБ, «теплом» і всім тим, що вкладається в натівську систему Save Soldier – «Збережи воїна». Ми розробили і будемо вимагати прийняття аналогічної системи в українських Збройних Силах», – наголосив п’ятий президент.

Порошенко також наполягає на створенні ТСК щодо будівництва фортифікаційних споруд. «Ми маємо бути орієнтовані на результат, а не на процес. Мене на цікавлять фоточки і відосики з одного ВОПа або РОПа. Мене цікавить, щоб на ділянках фронту від Часового Яру до Авдіївки і Мар‘їнки, від Куп‘янська до Вугледара ми мали другу, третю лінію оборони для того, щоб наші воїни могли відійти на заздалегідь підготовлені позиції і зупинити ворога», – сказав Порошенко.

«Зі свого боку хочу поінформувати, що трактори, екскаватори, пилорами, техніка, навантажувачі, які Фонд Порошенка передав в інженерні бригади і бригади Сил підтримки, саперні батальйони, вже працюють», – зазначає лідер партії.

«Ми вимагаємо фактично щоденної роботи парламенту. Вчора Голові ВР була спрямована вимога негайно виконати прийняте парламентом рішення і заслухати міністра Кубракова і голову агенції Найєма щодо захисту критичної, енергетичної інфраструктури. Тому що для забезпечення ефективного функціонування економіки ключовою є енергетика. Саме з функціонування економіки ми заробляємо кошти, за рахунок яких фінансується армія. Інших джерел фінансування армії для України, на жаль, не існує», – нагадав Порошенко. Він закликав владу вже зараз готуватися до наступного опалювального сезону, який може бути набагато складнішим, аніж зима 2022-2023 року.

«На жаль, руйнування критичної, енергетичної інфраструктури ставить під загрозу спокійне життя людей, і ми вимагаємо, щоб з цього були зроблені відповідні висновки. Треба вжити заходів з відновлення балансуючих потужностей. Треба проаналізувати можливість перетоків з ЄС, від наших сусідів для того, щоб ми могли зробити більш ефективною енергетику України», – вважає Порошенко.

«Ми маємо захистити трансформаторні підстанції і розподільчі потужності. В першу чергу треба звернути увагу на розподільчі системи АЕС. Я також хочу наголосити, що пропозиції, які зараз лунають від Мінінфраструктури, Міненерго, від Енергоатому всі вільні кошти  спрямувати на добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС – це не просто тупість, а вже дуже близько до диверсії. Тому що атомні енергоблоки будуються в найкращому випадку декілька років, а може навіть і десятиліття», – обурився Петро Порошенко.

«У нашому випадку ресурси мають бути спрямовані на захист, на дубляж енергетичних мереж і на децентралізацію електроенергетики. Це не тільки генератори, газові турбіни. Я вимагаю негайно розглянути позицію щодо потужностей зберігання, накопичення – сучасні світові технології готові запропонувати Україні таку можливість як для об’єктів промислової інфраструктури, так і для лікарень, шкіл, медичних закладів, закладів освіти. І коли наша енергетика буде вимушена робити віялові відключення, то об’єкти інфраструктури будуть надійно задубльовані», – пояснює Порошенко.

Він також закликав парламент забезпечити ухвалення законів, необхідних для початку вступних переговорів України з Євросоюзом. «Найоптимістичнішим сценарієм є червень 2024 року. Для нас це дуже важливо, ми маємо отримати це рішення в цьому півріччі і до виборів в Європейський парламент. Ми вимагаємо, щоб парламент виконав все своє «домашнє завдання», – пояснює Петро Порошенко.

За словами лідера «Євросолідарності», треба негайно змінювати комунікційну стратегію держави, говорити людям правду і пояснювати рівень загрози. «Люди мають право чути дискусії в парламенті. Люди мають право знати ті ризики і загрози, які є в країні. Ми вимагаємо негайно розпочати пряму трансляцію засідань парламенту, допустити туди журналістів і забезпечити право українського народу на правду. Сьогодні прийшов час необхідності уряду національного порятунку. Ми маємо об’єднатися для того, щоб захистити і зберегти країну», – вважає Петро Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА