13:19 18.03.2024

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

2 хв читати
ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель від імені Європейського Союзу виступив із заявою, в якій назвав незаконними проведені на тимчасово окупованих територіях України президентські вибори Росії, закликав Москву негайно припинити агресивну війну і вивести війська.

Текст заяви поширено в понеділок у Брюсселі.

"Європейський Союз рішуче засуджує незаконне проведення так званих виборів на тимчасово окупованих Росією територіях України: Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також у деяких частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Так звані вибори на цих територіях являють собою чергове явне порушення Росією міжнародного права, включно зі Статутом ООН, а також незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в заяві.

ЄС також, пославшись на дві резолюції ГА ООН від 12 жовтня 2022 року і 27 березня 2014 року, закликав Росію поважати міжнародно визнані кордони і суверенітет України. "Європейський Союз знову заявляє, що не визнає і ніколи не визнає ні проведення цих так званих виборів на території України, ні їх результатів. Вони недійсні і не можуть мати жодних юридичних наслідків. Політичне керівництво Росії і ті, хто причетний до їх організації, зіткнуться з наслідками цих незаконних дій", - наголошується в заяві.

З огляду на це ЄС знову підтвердив "свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів". "Росія має припинити незаконну агресивну війну проти України і негайно, повністю і беззастережно вивести свої збройні сили і техніку з усієї території України", - закликали в ЄС.

Висловивши жаль щодо рішення російської влади не запросити спостерігачів БДІПЛ/ОБСЄ на ці вибори, в ЄС констатували, що це суперечить зобов'язанням Росії перед ОБСЄ і "позбавляє російських виборців та інституцій неупередженої та незалежної оцінки цих виборів".

Коментуючи вибори президента, які безпосередньо відбулися в РФ, у ЄС констатували, що російська влада продовжує посилювати систематичні внутрішні репресії, пригнічуючи опозиційних політиків, організації громадянського суспільства, незалежні засоби масової інформації та інші критичні голоси, використовуючи репресивне законодавство і політично вмотивовані тюремні терміни. "Шокуюча смерть опозиційного політика Олексія Навального напередодні виборів є ще однією ознакою посилення і систематичних репресій. Вибори відбувалися в політичному просторі, що постійно звужується, що призвело до тривожного зростання порушень цивільних і політичних прав та позбавило можливості балотуватися багатьох кандидатів, зокрема всіх тих, хто виступав проти незаконної агресивної війни Росії, позбавило російських виборців реального вибору і сильно обмежило їх доступ до точної інформації. Європейський Союз продовжить підтримувати важливу роботу російських організацій громадянського суспільства, правозахисників і незалежних ЗМІ", - заявили в ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА