12:58 13.10.2020

Опитування 25 жовтня, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, але є формою безпосередньої демократії - Офіс президента

3 хв читати
Опитування 25 жовтня, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, але є формою безпосередньої демократії - Офіс президента

У Офісі президента України наголошують, що опитування, яке пропонується провести 25 жовтня, на відміну від референдуму, як це визначено для нього Конституцією України, не матиме прямих юридичних наслідків.

"Потреба у цій формі безпосередньої демократії зумовлена тим, що зміст політики у державі має визначати народ, а не виключно ті, хто має достатньо медійного впливу та грошей, щоб маніпулювати у своїх особистих інтересах враженням про суспільну думку. 25 жовтня ми дізнаємося про те, що насправді думає народ. А також поставимо ті запитання, які ніхто й ніколи не хотів ставити напряму своїм співгромадянам у нашій країні", - зазначено в коментарі на сайті Офісу президента у вівторок.

У Офісі президента вважають, що не тільки референдуми можуть використовуватися як засіб безпосереднього впливу громадян на зміст державної політики.

"Опитування – інший інструмент. У кожного інструменту є свій сенс і юридичне значення. Запропоноване президентом загальнонаціональне опитування дасть можливість кожному громадянину висловитися про те, що справді важливо для нашого суспільства, щоб на рівні всієї держави можна було засвідчити суспільну думку без її корегування різними ангажованими "експертами" та політиками з понад 20-річним стажем маніпуляції народними очікуваннями. Тобто держава ставить прямі запитання суспільству та отримує прямі відповіді без посередників. Саме так працює істинна демократія", - пояснили в Офісі президента.

Там нагадали, що серед ключових пріоритетів президента Зеленського, які було анонсовано ще у 2019 році з метою суттєво переформатувати принципи політичного устрою України, окремо було бажання надати набагато більше можливостей саме суспільству вирішувати, як розвиватися державі.

"Тобто відкрити в Україні двері для справжньої демократії. Коли суспільство самостійно формулює свої базові очікування та отримує прямі інструменти для втілення цих очікувань у повсякденне життя. Саме для цього в парламенті опрацьовується пакет законів про народовладдя, і ключовий з них – про всеукраїнський референдум – уже на шляху до ухвалення депутатами", - зазначили в Офісі президента.

У Офісі президента наголосили, що однією з "неприємних і очевидно недемократичних особливостей" політичного життя в Україні протягом декількох десятиліть була відокремленість змісту політики від очікувань громадян.

"Держава окремо, суспільство окремо. Дуже вузьке коло так званих професійних політиків займалося ексклюзивним напрацюванням як питань стратегічного значення для України, так і відповідей на них. У цьому ми і вбачаємо ключові ризики для нашого майбутнього – держава не завжди могла й хотіла почути своїх громадян і зрозуміти первинні потреби суспільства", - наголошується в коментарі.

Як повідомлялося, 13 жовтня президент України Володимир Зеленський оголосив про проведення в країні в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня всенародного опитування, на якому громадянам буде запропоновано відповісти на п'ять запитань. Говорячи про те, які буде запропоновано запитання, він сказав: "Про це пізніше".

Джерело в Офісі президента повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що серед запитань, на які українцям буде запропоновано відповісти 25 жовтня на ініційованому президентом Володимиром Зеленським всенародному опитуванні, не буде таких, які пов'язані зі спекуляціями навколо війни й мирного врегулювання на Донбасі, й інших провокаційних тем.

"Остаточний формат оголошеного президентом опитування прямо зараз ще визначається, логістику погоджують з усіма відомствами, причетними до проведення виборів. Процедура, безпека, кількість спеціальних додаткових бюлетенів, волонтерські групи-організатори. Перше питання буде оголошено дуже скоро, найближчим часом, можливо вже сьогодні", - розповів співрозмовник агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА