19:44 06.05.2021

Офіс генпрокурора отримав підтвердження інформації про затримання в Іспанії підозрюваного у вбивстві міліціонерів під час акцій протесту у 2014 році

3 хв читати
Офіс генпрокурора отримав підтвердження інформації про затримання в Іспанії підозрюваного у вбивстві міліціонерів під час акцій протесту у 2014 році

Офіс генерального прокурора отримав підтвердження інформації щодо затримання в Іспанії розшукуваного в Україні за вбивство двох міліціонерів під час акцій протесту в Києві у 2014 році, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" керівник департаменту "справ Майдану" Олексій Донський.

"Офіс генпрокурора отримав підтвердження щодо цього затримання від міжнародного департаменту Нацполіції України", - сказав Донський, коментуючи інформацію іспанської поліції про затримання розшукуваного в Україні за вбивство двох міліціонерів під час акцій протесту в Києві в 2013 році.

За словами керівника департаменту, Офіс генпрокурора звертався до правоохоронних органів Іспанії із запитом про надання правової допомоги та екстрадиції особи, підозрюваної в замаху на вбивство міліціонерів у 2014 році.

Донський наголосив, що повідомлення про підозру цій людині було ще в січні 2018 році. "Він викликався на допит, але закінчити допит не встигли, йому була виписана повістка на наступні дати, тоді цей чоловік не з'явився, втік з країни. Стосовно нього не було навіть мінімального запобіжного заходу, - скориставшись цим, він сховався від органів слідства", - розповів начальник департаменту.

Донський уточнив, що у 2018 році підозрюваний був оголошений у розшук, а в березні 2020 року суд виніс рішення про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою заочно, а після цього були спрямовані доручення про надання правової допомоги та екстрадиції.

"Ми вважаємо, що є всі підстави для його екстрадиції в Україну", - заявив Донський.

Відповідаючи на питання агентства про те, наскільки корелюється кримінальне переслідування цієї людини із законом про амністію учасників Майдану, керівник департаменту у "справах Майдану" зазначив: "Я вже раніше казав, чому цей закон не може застосовуватися - він суперечить кримінально-процесуальному кодексу, оскільки в КПК прямо написано, що будь-який закон, який не відповідає КПК, не може застосовуватися в кримінальному провадженні".

За словами Донського, для того, щоб закон про амністію працював, необхідно привести його у відповідність з КПК.

Він нагадав, що в квітні 2018 року, коли було затримано особу, якій інкримінується цей же злочин, генеральний прокурор Юрій Луценко поміняв групу прокурорів, призначивши старшим прокурором групи свого заступника Анжелу Стрижевську. Протягом всього періоду, поки вона була старшим прокурором у справі, а це майже півтора року, справа не була закрита, і підозрюваний не був звільнений від кримінальної відповідальності.

"Якщо цей закон може застосовуватися, якщо моя позиція в цьому питанні є хибною, чому тоді цей закон не був застосований у той період?" - додав Донський.

Як повідомлялося, 6 травня Національна поліція Іспанії на своєму сайті розмістила повідомлення про те, що поліція іспанського міста Пусол (провінція Валенсія) затримала розшукуваного в Україні за вбивство двох міліціонерів під час акцій протесту в Києві у 2013 році.

"Агенти Національної поліції заарештували втікача в місті Пусол (Валенсія), він перебуває в міжнародному розшуку української влади, за звинуваченням у вбивстві двох міліціонерів під час протестів в Києві у 2013 році", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті поліції Іспанії.

За інформацією іспанської поліції, ця людина переховувалася від органів правопорядку в хатині у віддаленій сільській місцевості Пусол. Ім'я затриманого в повідомленні поліції Іспанії не зазначається.

Джерела агентства підтвердили факт затримання в Іспанії харків'янина Дмитра Липового.

Український журналіст, головний редактор інтернет-видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав, що 31 березня 2020 року Печерський районний суд Києва прийняв рішення про арешт Липового.

"Рішення це незаконне, оскільки прямо суперечить закону про амністію учасників протесту на Майдані", - зазначив він, додавши, що таким чином незаконно оформлений і запит на екстрадицію Липового від Державного бюро розслідувань і Офісу генерального прокурора.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА