19:21 07.05.2021

"Укренерго" випробує ЗАЕС-1 для участі в ринку допоміжних послуг

2 хв читати
"Укренерго" випробує ЗАЕС-1 для участі в ринку допоміжних послуг

ПрАТ "НЕК "Укренерго" 8-9 травня проведе випробування енергоблока №1 Запорізької АЕС для його сертифікації на предмет можливості надання допоміжних послуг (ДП): резерву підтримки частоти (РПЧ) оператору системи передачі (ОСП), повідомила компанія в п'ятницю.

За інформацією НЕК, обсяг резерву, на здатність надання якого будуть проводитися випробування, становить +/-20 МВт.

"Вихід "Енергоатому" на ринок допоміжних послуг (РДП - ІФ) - стратегічно важлива подія, яка відкриває новий етап розвитку ринку електроенергії загалом. Присутність на ньому АЕС також сприятиме підвищенню гнучкості нашої енергосистеми. Крім того, це дозволить підвищити конкуренцію між учасниками ринку, які можуть поставляти цей вид послуг", - пояснив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, процитований у повідомленні компанії.

Раніше, 16-17 квітня "Укренерго" спільно з ДП "НАЕК" Енергоатом "вже провели аналогічні випробування для участі в РДП енергоблоку №2 Запорізької АЕС.

"Зараз завершується опрацювання отриманих результатів, за якими буде визначено готовність цієї генеруючої одиниці (ЗАЕС-2 - ІФ) надавати послугу відповідно до вимог Кодексу системи передачі", - зазначено в повідомленні "Укренерго".

Як повідомили в компанії, станом на кінець квітня у торговельній зоні Об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України, де працює НАЕК "Енергоатом", сумарний обсяг сертифікованого РПЧ становить +/-177 МВт, який можуть надавати п'ять електростанцій.

Забезпечення достатнього рівня резервів у енергосистемі є однією з ключових вимог для інтеграції об'єднаної енергосистеми України в енергомережу континентальної Європи ENTSO-E.

Оператор системи передачі (ОСП) в особі "Укренерго" використовує допоміжні послуги для забезпечення стійкої і надійної роботи ОЕС України. ОСП набуває допоміжні послуги на РДП на конкурентних умовах. Придбання і використання допоміжної послуги може здійснюватися протягом доби, тижня, місяця, кварталу і року.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох активних АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА