11:05 23.06.2021

Поняття "політико-правове рішення" пропонують впровадити у законодавство для повернення утримуваних у РФ, Криму та на Донбасі українців

2 хв читати
Поняття "політико-правове рішення" пропонують впровадити у законодавство для повернення утримуваних у РФ, Криму та на Донбасі українців

Народні депутати з фракції "Слуга народу" пропонують дозволити президенту приймати політико-правові рішення для повернення в Україну осіб, утримуваних або притягнених до кримінальної відповідальності, або засуджених на території держави-агресора (РФ), а також для повернення таких осіб із тимчасово окупованої території України.

Як повідомляє сайт парламенту, відповідний законопроект №5672 "Про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу України" зареєстрували у Верховній Раді народні депутати Микола Стефанчук та Іван Калаур (фракція "Слуга народу").

Автори законопроекту пропонують упровадити у законодавство України поняття "політико-правове рішення".

"Задля забезпечення своєчасного та ефективного захисту прав людини - прискореного вирішення питань, президент України може приймати політико-правове рішення як винятковий кримінально-правовий метод", - ідеться в законопроекті.

Згідно з документом - завдання політико-правового рішення - правове забезпечення процедури обміну людей, утримуваних або притягнених до кримінальної відповідальності, або засуджених на території держави-агресора і на тимчасово окупованій території України, а також осіб, притягнених до кримінальної відповідальності на території України (зокрема затриманих або заарештованих), - до ухвалення українським судом вироку чи іншого остаточного рішення у справі про скоєне ними суспільно небезпечне діяння, передбачене Кримінальним кодексом.

Положення нової статті "Політико-правове рішення" поширюється на громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які на законних підставах захищали незалежність і територіальну цілісність України, зокрема брали участь в антитерористичній операції (АТО) або Операції об'єднаних сил (ООС).

Відповідно до законопроекту, для прийняття політико-правового рішення президент України видає указ, який передбачає обмін вище перерахованих осіб.

У законопроекті наголошується, що політико-правове рішення є тимчасовим кримінально-правовим заходом, а його норми "підлягають скасуванню після відновлення територіальної цілісності України і втрати актуальності проблеми обміну зазначених осіб".

Автори законопроекту також пропонують не застосовувати термін давності для звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які вчинили тяжкий або особливо тяжкий злочин на тимчасово окупованій території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА