10:28 03.08.2021

Україна отримає від МВФ понад $2,7 млрд напередодні 30-ї річниці незалежності - Офіс президента

3 хв читати
Україна отримає від МВФ понад $2,7 млрд напередодні 30-ї річниці незалежності - Офіс президента

Міжнародний валютний фонд надасть Україні понад $2,7 млрд "безоплатно без додаткових умов", повідомляється на сайті Офісу президента України у вівторок.

Як наголошується в повідомленні, відповідне рішення ухвалила Рада керуючих МВФ за пропозицією директора-розпорядника Фонду Крісталіни Георгієвої для допомоги у відновленні світової економіки, яка постраждала внаслідок пандемії коронавірусу. Загалом між країнами будуть розподілені спеціальні права запозичення (СПЗ) на суму $650 млрд.

В офіційному повідомленні МВФ наголошується, що це - найбільша розподіл СПЗ в історії фонду. "Розподіл СПЗ послугує на благо всіх держав-членів, допоможе задовольнити довгострокову глобальну потребу в резервах, зміцнить довіру та сприятиме посиленню стійкості та стабільності світової економіки. Особливо це допоможе нашим найуразливішим державам-членам, яким важче впоратися з наслідками кризи, викликаної COVID-19", - заявила Георгієва.

Як очікується, Україна отримає транш 23 серпня.

Згідно з повідомленням на сайті глави Української держави, відповідне рішення було ухвалено після телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з Георгієвою минулого тижня.

"Це стане хорошим подарунком для нашої країни до 30-річчя незалежності. Ці кошти допоможуть подолати наслідки коронакризи та стимулювати нашу економіку. Я вдячний МВФ та особисто Крісталіні Георгієвій за це рішення", - сказав президент України.

Він також зазначив, що для України дуже важлива співпраця з МВФ, тому вона продовжує впроваджувати реформи та виконувати структурні маяки для отримання нового траншу в рамках поточної програми stand-by. "Ми працюємо над завершенням першого перегляду чинної програми Міжнародного валютного фонду і очікуємо місію МВФ у вересні. На цьому я наголосив під час нашої телефонної розмови з пані Крісталіною Георгієвою", - зазначив Зеленський.

Як повідомлялося раніше, рада керівників МВФ затвердила загальний розподіл спеціальних прав запозичення на суму, еквівалентну $650 млрд, для поповнення глобальних ресурсів ліквідності. "Це історичне рішення - найбільше розподіл SDR в історії МВФ та стимул для світової економіки під час безпрецедентної кризи. Розподіл SDR послугує на благо всіх держав-членів, допоможе задовольнити довгострокову глобальну потребу в ресурсах, зміцнить довіру і сприятиме посиленню стійкості та стабільності світової економіки. Особливо це допоможе нашим найуразливішим державам-членам, яким важче впоратися з наслідками кризи, викликаної COVID-19", - прокоментувала це рішення Георгієва.

Загальний розподіл SDR набуде чинності 23 серпня. Нові SDR будуть переведені державам-членам МВФ пропорційно їхнім наявним квотам.

Раніше також повідомлялося, що директор-розпорядник МВФ Георгієва після розмови із Зеленським 29 липня анонсувала у Twitter візит місії Фонду до України у вересні.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (майже $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми: за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн.

Однак цей план був порушений. Віртуальна місія щодо першого перегляду програми stand-by, що тривала з кінця 2020 року, в середині лютого завершилася без рекомендації про виділення другого траншу, а глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про необхідність додаткових дискусій і більшого прогресу з боку України. Цю позицію пізніше представники фонду неодноразово підтверджували.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА