14:40 20.10.2023

Верховний Суд скасував рішення суду першої інстанції про визнання недійсними договорів купівлі-продажу Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС - адвокат

3 хв читати
Верховний Суд скасував рішення суду першої інстанції про визнання недійсними договорів купівлі-продажу Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС - адвокат

Колегія суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду 17 жовтня розглянула касаційну скаргу ПАТ "Черкасиобленерго" на рішення Північного апеляційного господарського суду, який скасував доведену в Господарському суді Черкаської області незаконність відчуження Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомила адвокат Адвокатського бюро "Ципін і партнери" Марина Суткович, яка представляє інтереси "Черкасиобленерго".

"Згідно з резолютивною частиною постанови, озвученою під час засідання, Верховний Суд задовольнив скаргу "Черкасиобленерго" частково: судді скасували як рішення Північного апеляційного суду, так і рішення суду першої інстанції, який 8 лютого 2023 року задовольнив позов ПАТ "Черкасиобленерго" щодо визнання недійсними договорів купівлі-продажу Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС", - поінформувала Суткович.

За її словами, коментувати рішення Верховного Суду наразі неможливо, оскільки повного тексту постанови, включно з мотивувальною частиною, суд ще не склав.

"Однак відповідно до господарського процесуального законодавства справу відправляють на новий розгляд у випадках, коли суди нижчих інстанцій, першої та апеляційної, неналежним чином дослідили зібрані у справі докази, що унеможливило встановлення фактичних обставин", - пояснила адвокатка.

Як повідомлялося, Господарський суд Черкаської області рішенням від 20 лютого 2023 року задовольнив позов "Черкасиобленерго" щодо визнання недійсними договорів купівлі-продажу Стеблівської та Корсунь-Шевченківської ГЕС між компанією та зовнішньоекономічною асоціацією (ЗЕА) "Новосвіт" у 2015 році.

"Майнові комплекси Стеблівської ГЕС і Корсунь-Шевченківської ГЕС було відчужено за спірними договорами без проведення аукціону, без повідомлення Фонду державного майна України для приховування незаконних правочинів, унаслідок чого "Черкасиобленерго" і державі було завдано значної шкоди", - ідеться в рішенні суду.

Як випливає з документа, оцінку відчуженого за спірними договорами майна для визначення його ринкової вартості, порушуючи вимоги закону "Про акціонерні товариства" та статуту "Черкасиобленерго", було проведено без ухвалення наглядовою радою товариства рішення про залучення суб'єкта оціночної діяльності, а також затвердження ринкової вартості майна.

"Унаслідок незаконного проведення оцінки майна Стеблівської ГЕС та Корсунь-Шевченківської ГЕС як цілісних майнових комплексів в.о. голови правління товариства Кузьмінська С.А., яка уклала спірні договори від імені "Черкасиобленерго", штучно занизила ринкову вартість цих двох ГЕС для уникнення передбаченої статутом ПАТ заборони на укладення нею самостійного рішення щодо вчинення правочинів щодо майна, ринкова вартість якого перевищує 5% вартості активів товариства", - констатував суд.

За інформацією адвоката компанії "Ципін і Партнери" Марини Суткович, яка представляла інтереси "Черкасиобленерго" в суді, загальна сума збитків товариства внаслідок угоди купівлі-продажу двох ГЕС становила 139,5 млн грн.

Однак уже 11 квітня 2023 р. Північний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції. Суд апеляційної інстанції відмовив у задоволенні позову "Черкасиобленерго" через те, що, на його думку, Кузьмінська не перевищила наданих їй статутом повноважень, правочини не були значними, а інші доводи суду першої інстанції є необґрунтованими.

Однак, як зазначила Суткович, у матеріалах справи відсутня незалежна, вільна від впливу сторін, судова оціночно-будівельна експертиза, а в її призначенні суд із незрозумілих причин відмовив.

"Північний апеляційний господарський суд був одностороннім і брав до уваги переважно докази ВЕА "Новосвіт", чим було порушено принцип рівності та внаслідок чого обставини справи не були встановлені повно і всебічно", - стверджує адвокат.

На початку 2022 року 46% акцій ПАТ "Черкасиобленерго" було передано від Фонду державного майна до Міністерства енергетики. Ще 25% акцій перебувають в управлінні ПрАТ "Українська енергозбережна сервісна компанія" ("УкрЕСКО").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА