06:51 12.03.2024

На станцію "Академік Вернадський" вирушила 29-та українська антарктична експедиція

2 хв читати
На станцію "Академік Вернадський" вирушила 29-та українська антарктична експедиція

На станцію "Академік Вернадський" вирушила 29-та українська антарктична експедиція, повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки України.

"На станцію "Академік Вернадський" вирушила 29 УАЕ. Її від'їзд відбувся сьогодні, 11 березня 2024 року, з Києва", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ця команда має змінити на станції зимівників із 28-ї УАЕ, які відпрацювали там майже рік. У МОН зазначили, що на нову експедицію чекає тривалий шлях: автобусом - до Польщі, літаками - до Чилі, а з порту Пунта-Аренас криголамом "Ноосфера" - до Антарктики.

"Це вже третя ротація зимівників, яку ми проводимо за час повномасштабної війни. Знаходити професіоналів для річних експедицій дедалі складніше, адже чимало полярників або ідеальних кандидатів - на фронті. Уже є кілька випадків, коли під час відбору потенційні зимівники ставали військовослужбовцями. Але за всіх складнощів ми не можемо зупинити антарктичну програму. Не маємо такого права ні перед минулими поколіннями, які вклали дуже багато сил і коштів, щоб Україна стала антарктичною державою, ні перед теперішнім, для якого Антарктика - це вікно у світ глобальної науки, тим паче перед майбутніми, адже наша присутність на крижаному континенті має надзвичайні перспективи", - зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

У Міністерстві повідомили, що у складі 29-ї експедиції - 14 учасників та учасниць, які були відібрані на відкритому конкурсі. Серед них 9 науковців (по 3 біологи, метеорологи та геофізики) та 5 представників команди життєзабезпечення (лікар, кухар, сисадмін, системний механік, дизеліст-електрик).

Крім того, вперше за останні 27 років в експедиції працюватимуть 4 жінки (раніше стільки полярниць було лише в другій УАЕ 1997-1998 років). Примітно, що одна з учасниць, геофізикиня Анна Соіна, вирушила вже на другу свою зимівлю (раніше вона була в 25-й УАЕ 2020-2021).

У першу для них експедицію їдуть біологиня Тетяна Баглай, метеорологиня Валентина Гарбарчук, лікарка Іванна Котурбаш.

У команді десять новачків. Ними керуватиме один із досвідчених полярників України, геофізик Юрій Отруба. Для нього це буде восьма зимівля.

У МОН також поінформували, що протягом року 29-та експедиція виконуватиме дослідження за трьома основними напрямами - біологія, геофізика, метеорологія, а також забезпечуватиме роботу станції "Академік Вернадський".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ракетний удар росіян пошкодив об'єкти енергосистеми в трьох областях - "Укренерго"

Двоє постраждалих у ДТП за участю голови Броварської райадміністрації у важкому стані, дитина з мамою в середньому - голова обладміністрації

Дрони СБУ завдали ударів по військовому аеродрому і двом НПЗ у Краснодарському краї - джерело

У Криворізькому районі двоє постраждалих від ракетного удару - обладміністрація

У США деякі високопосадовці відновили обговорення можливості замороження війни в Україні - ISW

Фон Крамон побоюється, що в разі посилення після виборів в Європарламенті позиції радикалів підтримка Україні може ослабнути

Депутат Європарламенту фон Крамон: Україні потрібно включити опозицію у виконавчі органи влади

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА