16:22 27.05.2024

Україна уклала двосторонню угоду про безпеку з Іспанією

2 хв читати
Україна уклала двосторонню угоду про безпеку з Іспанією

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес уклали в Мадриді двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки, повідомляється на сайті глави Української держави в понеділок.

"Документ закріплює зобов’язання Іспанії підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно для відновлення її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року. Зокрема, цього року Іспанія надасть Україні 1 млрд євро військової допомоги. Крім того, фіксується готовність Іспанії продовжувати надавати всебічну підтримку протягом усього 10-річного терміну дії угоди", - йдеться в повідомленні.

Іспанія вже долучилася до кількох коаліцій у межах Контактної групи з оборони України: "Інтегрована протиповітряна та протиракетна оборона", "Артилерія", "Бронетехніка", "Морська безпека", "Інформаційні технології" і "Розмінування", що підсилять Україну і поліпшать її оперативну сумісність із НАТО.

"Іспанія й надалі підтримуватиме розвиток Сил безпеки й оборони України, надаватиме сучасне військове обладнання в різних сферах, підтримуватиме медичну підготовку та протезування українських військових, посилить морську безпеку України. Поглиблюватиметься двостороннє безпекове співробітництво у сферах розвідки, боротьби з організованою злочинністю та в оборонній промисловості, зокрема шляхом вивчення можливостей спільного виробництва та визначення можливих джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислової бази України. Також в угоді йдеться про гуманітарну допомогу, економічне відновлення та відбудову, підтримку українських реформ на шляху до членства в ЄС і НАТО", - наголошується в повідомленні.

Окремі блоки угоди присвячені підтримці Української формули миру, посиленню санкцій проти РФ, впровадженню механізму відшкодування збитків та притягненню агресора до відповідальності.

Як повідомляється на сайті президента, Іспанія стала десятою країною, з якою Україна уклала двосторонню угоду про безпеку на виконання положень Спільної декларації, ухваленої Україною та членами "Групи семи" у Вільнюсі 12 липня 2023 року - до цього Україна уклала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією. Загалом до Спільної декларації вже приєдналися 32 держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час надзвичайних ситуацій власників генераторів через шум не штрафують - МОЗ

ЄС створює Аудиторську раду для контролю Ukraine Facility

За підготовку законопроєкту про перехідне правосуддя на деокупованих територіях відповідає Мін'юст, що передбачено стратегією реінтеграції населення ДОТ - Верещук

Кількість постраждалих від ракетного удару по Полтавському району зросла до 16 людей

Покровський напрямок залишається найбільш напруженим протягом доби - Генштаб ЗСУ

Зеленський про Саміт миру: Це успіх України, але темп ми збавляти не будемо, мир - це завжди шлях

Зеленський про удар по Полтавщині: Нам життєво необхідно посилювати захист неба сучасними системами ППО та авіацією

Україна та Вірменія провели політичні консультації

Після повернення до Києва Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача

Графіки погодинних відключень у вівторок діятимуть усю добу - YASNO й обленерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА