07:41 18.02.2019

Рада ЄС із закордонних справ розгляне різнобічну допомогу Україні

4 хв читати
Рада ЄС із закордонних справ розгляне різнобічну допомогу Україні

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу обговорять у понеділок на Раді ЄС у Брюсселі шляхи сприяння зміцненню безпеки в Україні та в районі Азовського моря, йдеться в матеріалах, поширених до засідання.

"Вони обговорять також ситуацію навколо Азовського моря і зростаючу мілітаризацію в регіоні, соціально-економічну підтримку, яку ЄС міг би надати регіону, і те, як забезпечити вільний і безперешкодний прохід (суден - ІФ) через Керченську протоку", - повідомляється в матеріалах.

Високопоставлений європейський чиновник, який ознайомив минулої п'ятниці журналістів на умовах анонімності з порядком денним Ради ЄС, повідомив, що в раді в зв'язку з "керченським інцидентом" триває робота стосовно нових обмежувальних заходів щодо Росії, які міг би прийняти Євросоюз.

При цьому, відповідаючи на питання, він заявив: "Наскільки я знаю, ніякого рішення не буде прийнято в понеділок. І це причина, з якої дане питання не входить до порядку денного ради 18 лютого. Але вони (заходи - ІФ), безсумнівно, незабаром відбудуться".

Разом з тим, згодом, агентство Bloomberg з посиланням на джерело повідомило, що в ЄС узгодили обмежувальні заходи проти восьми громадян Росії через інцидент в Чорному морі поблизу Керченської протоки.

У повідомленні зазначалося, що питання узгоджене на технічному рівні. Але на Раді ЄС із закордонних справ 18 лютого про санкції можуть не оголосити, оскільки до цього часу в Брюсселі, можливо, не встигнуть завершити підготовчу роботу з правових і технічних питань.

Ситуацію в кінці дня в п'ятницю прокоментувало "Інтерфаксу" європейське дипломатичне джерело: "Я можу повторити вам те, що вже повідомлялося сьогодні журналістам в Брюсселі: ми не очікуємо на Раді ЄС 18 лютого санкцій як таких, у сенсі їх юридичного затвердження. Але процес роботи над ними триває, і вони, дійсно, готуються".

Він припустив, що "міністри закордонних справ у понеділок оголосять у політичному плані щодо введення цих санкцій". Але юридичне рішення може послідувати пізніше.

Наступного дня на Мюнхенській конференції з безпеки міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив: "Там (на Раді ЄС - ІФ), звичайно, будуть персональні санкції. Ви про це почуєте від (глави дипломатії ЄС - ІФ) Федеріки Могеріні (... ). Я дуже сподіваюся, що те, що станеться в понеділок, - це не кінець. Ми обговорюємо й інші ідеї".

Високопоставлене джерело, яке виступало перед журналістами в Брюсселі зазначило, що з питань України на раді відбудеться "глобальна дискусія", що покриває цілу серію питань "з акцентом на процес реформ і питання, пов'язані з конфліктом".

"Що стосується конфлікту, міністри також говоритимуть про ситуацію на сході України, і держави-члени, які беруть участь в "нормандському форматі", виступлять з інформацією", - сказав функціонер ЄС.

Він нагадав, що дискусія відбудеться на тижні, коли відзначається п'ята річниця "руху Євромайдан". На його думку, це буде чудовий привід розглянути реалізацію країною програм за минулі п'ять років. "Але це теж буде відповідний момент, щоб нагадати необхідність не послаблювати зусиль, враховуючи, що, крім іншого, мають відбутися вибори, передбачені пізніше цього року в Україні", - сказав співрозмовник журналістів.

До основної частини порядку Ради ЄС входить Сирія. Ситуація в країні буде розглянута в перспективі третьої конференції, 12-14 березня в Брюсселі, щодо майбутнього Сирії. З повідомленням про ситуацію в цій країні та навколо неї виступить Ф.Могеріні.

"Ми продовжимо підтримувати політичний перехідний процес під егідою ООН, прагнучи при цьому працювати з громадянським суспільством", - сказав європейський чиновник.

"Ми розраховуємо перезапустити женевський процес і сподіваємося, що дискусії, які відбулися вчора (14 лютого - ІФ) в Сочі (на четвертому тристоронньому саміті РФ, Туреччини та Ірану щодо Сирії - ІФ), дозволять нам просунутися в цьому питанні", - додало джерело.

"І, крім того, - продовжив він, - має бути третя Брюссельська конференція щодо майбутнього Сирії. Високий представник доповість щодо її підготовки".

Під час робочого обіду міністрів відбудуться дебати щодо Венесуели. "Це буде можливістю для високого представника повідомити про перше засідання Міжнародної контактної групи, яке відбулось 7 лютого в Монтевідео. Міністри обговорять подальші кроки, спрямовані на мобілізацію міжнародної спільноти задля допомоги в створенні в Венесуелі політичного простору з метою організації інклюзивних і прозорих президентських виборів з необхідними гарантіями вільного виборчого процесу, що заслуговує на довіру", - повідомив співрозмовник журналістам.

Рада, як прийнято, почнеться оглядом актуальних міжнародних подій. Ф.Могеріні висловиться з преспанської угоди, що відкрила шлях до перейменування Македонії в Північну Македонію, і її значення для регіону. Потім буде повідомлено щодо ситуації в Демократичній Республіці Конго, де, як вважають в Брюсселі, "залишається багато питань після проведення останніх виборів, навіть при тому, що президент уже приніс присягу. Також йтиметься про Африканський Ріг, і глава європейської дипломатії розповість про свій візит до Аддис-Абеби, де відбувся саміт Африканського союзу.

Рада міністрів закордонних справ прийме висновки з Ємену і щодо "кліматичної дипломатії".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА