14:14 26.09.2012

Питання надання російській мові статусу регіональної не актуальне для Київщини - Присяжнюк

2 хв читати

Голова Київської обласної державної адміністрації (ОДА) Анатолій Присяжнюк вважає політизованим питання можливості надання статусу регіональної російській мові в області та запевняє, що на розгляд сесій його не виноситимуть.

"Повірте, доки я буду губернатором, це питання не стояло, не стоїть і не стоятиме ні в області загалом, ні в містах та районах. Хочуть люди спілкуватися російською мовою - ніхто не забороняє", - сказав А.Присяжнюк на прес-конференції в Києві в середу, відповідаючи на запитання про те, чи є в Київській області передумови для надання російській мові статусу регіональної.

При цьому він запевнив: "Не буде це питання порушуватися на сесіях - ні районних, ні міських, ні області. Ніхто з влади мене сьогодні не примушує, щоб я чи мої колеги на місцях виносили це питання на сесію... Я просив би не політизувати. Сьогодні в Київській області хто як хоче, так і спілкується".

За словами голови облдержадміністрації, для області мовне питання не актуальне. "Сьогодні в Київській області із цим немає проблем. Я також спілкуюся державною мовою. Державна мова захищена Конституцією і нікуди вона не зникне", - наголосив він.

Водночас А.Присяжнюк висловив думку про те, що для низки інших регіонів країни визнання російської мови регіональною дуже важливе, оскільки переважна більшість жителів, приміром, південних і східних областей України - російськомовні.

"Якщо людина знає три-чотири мови - у неї є майбутнє", - підсумував А.Присяжнюк.

Як повідомлялося, Верховна Рада України ухвалила ініційований Партією регіонів законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. 8 серпня президент України Віктор Янукович підписав його, а набув чинності закон 10 серпня. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА