16:21 24.10.2012

Курс гривні може знизитися на 10% у 2013 р. - прогноз Райффайзен Банку Аваль

2 хв читати
Курс гривні може знизитися на 10% у 2013 р. - прогноз Райффайзен Банку Аваль

Курс гривні може знизитися на 10% у 2013 році, такий прогноз наводить Райффайзен Банк Аваль (Київ) у своєму квартальному звіті.

"Наш прогноз щодо обмінного курсу гривні до долара залишається незмінним. Гривня вже втратила 2% щодо долара США від початку року, і ми очікуємо подальшого зниження на 10% у 2013 році (можливо, починаючи з IV кварталу 2012 року)", - йдеться у звіті.

За оцінкою Райффайзен Банку Аваль, за підтримки Міжнародного валютного фонду фіксований режим валютного курсу може бути поступово змінено на гнучкіший, і різкого надмірного знецінення гривні не буде.

"У нашому базовому сценарії ми не очікуємо різкого знецінення гривні (на 25% і більше), оскільки це не відповідає фундаментальним економічним показникам. Зокрема, на відміну від 2008 року, реальний ефективний обмінний курс гривні не переоцінений. Водночас помірна девальвація вигідна для економіки України на цьому етапі, враховуючи слабку динаміку експорту, що вже призводить до зростання дефіциту поточного рахунку", - йдеться у звіті.

Банк зазначає, що, з одного боку, помірна девальвація надасть підтримку зовнішнім рахункам, а з іншого боку, дасть змогу "випустити пару" всередині країни шляхом зниження девальваційних очікувань та пом'якшення монетарних умов, стимулюючи тим самим кредитну діяльність.

Райффайзен Банк Аваль також прогнозує пришвидшення зростання ВВП із 1-1,5% до 2,5% у 2013 році та до 4,5% у 2014 році. Інфляція прискориться до 5% до кінця цього року і до 9% у 2013 році. Дефіцит поточного рахунку в 2012 році становитиме 7% ВВП, а платіжний баланс буде зведено з дефіцитом приблизно в $2,5-3 млрд. Дефіцит рахунку поточних операцій становитиме 6,5% ВВП у 2013 році і буде повністю покритий профіцитом фінансового рахунку.

Водночас, як зазначає банк, ризики для цього відносно оптимістичного базового сценарію полягають, по-перше, в погіршенні світової економічної кон'юнктури у разі несприятливого розвитку подій, таких як розпад єврозони, загострення фіскальної ситуації в США та різке уповільнення економічного зростання в країнах, що розвиваються; по-друге, в політичному ризику.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА