16:37 25.10.2012

У МОЗ стверджують, що ГМО в українських продуктах - це міф

2 хв читати
У МОЗ стверджують, що ГМО в українських продуктах - це міф

В Україні немає зареєстрованих продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО), заявив у програмі "Соціальний статус. Ваше здоров'я" на телеканалі Tonis директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя Міністерства охорони здоров'я України Микола Проданчук.

За його словами, згідно із законодавством України, у вільному продажу і на полях можуть бути лише ті ГМО, які отримали висновок про можливість їх використання як продуктів харчування і внесені до держреєстру харчових продуктів. Але сьогодні таких організмів у державному реєстрі немає, оскільки безпека жодного з них не доведена. Тобто використання ГМО в Україні заборонено.

"Перш за все, я хочу спростувати інформацію, що сьогодні в кожному продукті харчування міститься ГМО. Це міф, який давно тиражується ... Тести, які ми регулярно проводимо, свідчать, що за останні п'ять років кількість випадків виявлення ГМО в продуктах харчування зменшилася в тисячі разів", - запевнив М.Проданчук.

За його словами, наразі випадки виявлення ГМО в продуктах харчування, які продаються в українських магазинах, не зареєстровані.

Крім того, на думку представника Мінохорони здоров'я, застосовувати ГМО-сировину в Україні економічно невигідно. "Використовувати ту ж ГМО-сою у нас не дешевше, ніж звичайну. Навіщо ж виробникам ризикувати, порушуючи закон?", - сказав він.

М. Продачук зазначив, що українські виробники самі не зацікавлені в тому, щоб ГМО було присутнє в складі їхньої продукції, оскільки це значно збільшує ризики у реалізації товару на внутрішньому і зовнішньому ринках. У багатьох країнах вимоги до продуктів щодо вмісту в них ГМО досить суворі.

М.Проданчук також спростував інформацію про те, що в Україні є гранично допустимий вміст ГМО в продуктах харчування. "У багатьох країнах дійсно є правило або так званий технологічний поріг, згідно з яким продукт вважається без ГМО, якщо його вміст не перевищує 0,9%. Ця норма діє і в Європі. В Україні ж, нагадаю, не зареєстровано жодного ГМО, тобто про зміст таких організмів у продуктах навіть не йдеться", - наголосив він.

Представник МОЗ запевнив, що Україна - одна з небагатьох країн, де питання використання ГМО не є гострим. "Перебуваючи в полоні міфів, ми шкодимо самі собі. Ми - високорозвинена сільськогосподарська країна. У нас мало не найбільша в світі кількість традиційних сортів сільгосппродукції. І змінювати сьогодні те, що наші аграрії добре вміють вирощувати, просто немає сенсу", - наголосив М. Проданчук.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА