16:30 02.11.2012

Янукович ветував закон про сурогатне материнство

2 хв читати

Президент України Віктор Янукович повернув зі своїми пропозиціями закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій" для повторного розгляду Верховною Радою.

Як повідомляється на сайті президента України в п'ятницю, запропонований парламентом закон не визначає перелік обставин, за яких жінці протипоказано застосування таких технологій, і вік жінки, з якого до неї можуть бути застосовані допоміжні репродуктивні технології, водночас згідно з чинною частиною першою статті 48 Основ законодавства України про охорону здоров'я визначено вік жінки із застосування штучного запліднення та імплантації ембріона.

Також у запропонованому законі немає визначення таких понять як "замісна (сурогатна) мати", "генетичний зв'язок дитини з замінною (сурогатної) матір'ю", "метод замінного сурогатного материнства", "допоміжні репродуктивні технології".

Крім цього закон, що надійшов на підпис президенту, передбачає, що порядок вирішення питання застосування допоміжних репродуктивних технологій щодо жінки, вік якої перевищує 51 рік, а також порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій і перелік документів, що подаються особами для їх застосування, встановлює Кабінет Міністрів України. А це суперечить чинному законодавству, згідно з яким застосування штучного запліднення та імплантація ембріона здійснюється за умовами і в порядку, встановленими центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.

"Таким чином, створюється внутрішня конкуренція між нормами однієї статті щодо суб'єкта, який встановлює порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій", - наголошується в пропозиції В.Януковича.

"Такий підхід не відповідає принципам визначеності та недвозначності правових норм. Наслідком цього може бути неоднакове застосування відповідних норм, необмеженість їхнього трактування у правозастосовній практиці, порушення прав і свобод громадян, щодо яких застосовуються допоміжні репродуктивні технології, а тому Закон не може бути підтриманий", - наголошується в пропозиції президента.

Враховуючи ці обставини, В.Янукович пропонує закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій" відхилити.

Як повідомлялося, 16 жовтня Верховна Рада встановила обмеження у використанні сурогатного материнства в Україні.

Закон встановлював, що у разі перенесення в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого подружньою парою або одним з подружжя, батьками такої дитини є подружня пара, що зачала її.

Крім того, згідно із законом встановлювалося, що сурогатне материнство може застосовуватися лише стосовно громадян України або іноземців - громадян тих країн, в яких такий метод репродуктивних технологій не заборонений законом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА