15:47 17.12.2012

Закон про заборону паління виконуватиметься і оздоровить націю, вважають експерти

3 хв читати

Контролюючі органи готові до реалізації закону про заборону паління в приміщеннях, а медики переконані, що відсутність місць для паління в ресторанах і держустановах приведе до оздоровлення нації.

"Я думаю, що закон буде виконуватися ... і у нас буде тенденція здорового способу життя. Ніхто не порушує права курців, навпаки - ми створюємо умови, щоб вони зберегли своє здоров'я", - розповів у понеділок на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук.

При цьому медик висловив подив: "Нормальна вихована людина ніколи не зіпсує повітря в суспільстві, а курець вважає це правилом і його правом".

Один із авторів законопроекту про заборону паління в ресторанах і установах, народний депутат України Юрій Мірошниченко (фракція Партії регіонів) наголосив, що не вбачає в цьому законі корупційної складової, оскільки немає вільного тлумачення цієї норми. "Тут просто існує заборона", - зазначив депутат. Парламентарій наголосив, що відповідальними за порушення цього закону передусім є власники закладів - ресторанів, держструктур тощо.

"Ми готові до реалізації закону", - заявила заступник голови Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Ольга Соколова. Вона розповіла, що контролюючі органи перевірятимуть виконання закону про заборону паління, зокрема, проводитимуть рейди за участю громадськості і журналістів.

"Коли закон запрацює повною мірою - тоді ми скажемо, чи домоглися ми поставленої мети", - сказала у свою чергу начальник управління громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Алла Григоренко. Він додала, що МОЗ був, є і буде помічником у реалізації норм ухваленого закону.

Директор інституту Медіа Права Тарас Шевченко пояснив, що адміністративна відповідальність у вигляді штрафу до 10 тис. грн стосується господарів ресторанів, власників приміщень, а для самого курця максимальний штраф становить 175 грн. Він нагадав, що заборона паління на зупинках громадського транспорту, парках, інших громадських місцях і раніше існувала, а з 16 грудня заборона стосується паління в кафе, барах, ресторанах, нічних клубах. "Це - основні зміни", - наголосив він.

Також він порадив, як діяти в тих чи інших ситуаціях. Наприклад, якщо хтось курить у ресторані, то слід звернутися до адміністрації закладу. Ті ж, у свою чергу, у разі необхідності можуть звернутися до міліції.

"Ми лобіюємо здоровий спосіб життя", - резюмував Ю.Мірошниченко, уточнивши, що парламентарії обмежують пропаганду тютюнопаління, підвищують акцизи, обмежують місця для паління. Все це, на думку депутата, матиме позитивні результати і вже оздоровлює націю.

Ю.Мірошниченко висловив сумнів у тому, що виробники сигарет зазнають збитків, оскільки йдеться про цінову політику, а не про обсяги продажу.

Загалом, як пояснили учасники прес-конференції, українцю цим законом забороняється палити в приміщеннях, а на вулиці - окрім громадських місць - можна скрізь, але так, щоб курець не порушував права некурців, випускаючи дим на оточуючих.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА