10:20 27.12.2012

СБУ завершила розслідування справи проти Мельниченка за розголошення держтаємниці та направила обвинувальний акт Генпрокуратурі

3 хв читати

Головне слідче управління Служби безпеки України (СБУ) завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо екс-майора Держохорони Миколи Мельниченка у питанні розголошення ним державної таємниці та направило обвинувальний акт Генеральній прокуратурі України.

"Головне слідче управління Служби безпеки України завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо громадянина України М.Мельниченка. 26 грудня М.Мельниченко та його захисник завершили ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, і в цей же день обвинувальний акт передано для затвердження до Генеральної прокуратури України та направлено до суду", - повідомляє прес-центр СБУ в середу.

У СБУ наголосили, що 6 грудня екс-майору М.Мельниченку повідомили про підозру в розголошенні держтаємниці та перевищенні службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки.

Раніше адвокат М.Мельниченка Микола Неділько повідомив, що Головне слідче управління СБУ завершило розслідування справи, відновленої суддею Печерського райсуду Києва Родіоном Кірєєвим щодо екс-майора Держохорони М.Мельниченка за розголошення ним державної таємниці. З 20 грудня адвокат та його клієнт розпочали ознайомлення з матеріалами справи, яка налічує 17 томів.

За словами М.Неділька, слідство прибрало з обвинувачення М.Мельниченка статтю 358 (підробка документів), залишивши таким чином інкриміновані раніше "перевищення влади або службових повноважень" і "розголошення державної таємниці".

У листопаді 2000 року стався "касетний скандал", коли в парламенті оприлюднили аудіозаписи, які нібито підтверджують причетність колишнього президента Л.Кучми до зникнення Г.Гонгадзе. Ці записи нібито зробив М.Мельниченко. Стосовно М.Мельниченка було порушено кримінальну справу.

У червні 2011 року Печерський суд скасував постанову екс-генпрокурора України Святослава Піскуна від 2005 року, згідно з якою було закрито кримінальну справу проти М.Мельниченка і Головне слідче управління СБУ за дорученням Генеральної прокуратури України розслідувало кримінальну справу стосовно М.Мельниченка за ознаками злочинів, передбачених ч.2 ст. 328 (розголошення держтаємниці), ч.1 ст. 358 (підробка документів) та ч.3. ст. 365 (перевищення службових повноважень). У вересні 2011 року М.Мельниченко було оголошено в розшук.

Шевченківський районний суд Києва ухвалив постанову про обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту, оскільки М.Мельниченко порушив підписку про невиїзд і ухилявся від слідства.

М.Мельниченко тривалий час перебував у США, наприкінці жовтня 2012 року повернувся в Україну, у справі про розголошення держтаємниці суд обрав йому запобіжний захід у вигляді застави в $ 9,6 тис.

Екс-майор дав свідчення в суді у справі головного фігуранта вбивства журналіста Георгія Гонгадзе - екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача. Також М.Мельниченка допитали в рамках розслідування у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня. За словами першого заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна, під час допиту в Україні екс-майор держохорони назвав імена та прізвища всіх громадян України і США, причетних до цього. У Генпрокуратурі стверджують, що мають докази причетності екс-прем'єра Юлії Тимошенко до вбивства Є.Щербаня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА