10:42 12.02.2013

Експерти очікують цілеспрямованої кампанії з дискредитації ідеї видобутку сланцевого газу найближчим часом

2 хв читати

Найближчим часом відбуватиметься цілеспрямована кампанія, спрямована на дискредитацію ідеї видобутку сланцевого газу, вважає голова громадської організації "Комітет енергетичної незалежності України", експерт із енергетичних питань Іван Надєїн.

"Судячи з того, з якою регулярністю останнім часом почали з'являтися інформаційні повідомлення про "погрози", пов'язані з видобутком сланцевого газу, найближчим часом ми станемо свідками інформаційної кампанії, спрямованої на дискредитацію цього проекту", - зазначив він.

Як наголошується на сайті "Комітету енергетичної незалежності України" у вівторок, російський "Газпром" не бажає втрачати ринок збуту свого газу обсягом в 32 млрд куб м щорічно (23% від загальноєвропейського експорту) і тому шукатиме будь-які можливості, щоб знайти підтримку своєї позиції всередині України. Сланцевий газ здатний зруйнувати монополію "Газпрому" в Україні та серйозно вдарити по її бізнесу в Європі. У разі успішного видобутку може розпочатися розробка родовищ в інших країнах Центральної та Західної Європи, а для Росії це неприпустимо", - наголосив І.Надєїн.

Тому, за його словами, в цій ситуації набагато вигідніше виділити кошти на PR-кампанію, завданням якої стане дискредитація самої ідеї видобутку сланцевого газу, як це було вже зроблено в Болгарії.

"Перед тим, як починати критикувати проект зі сланцевого газу, необхідно враховувати кілька факторів. Перший - досвід США. Цю країну можна дорікнути в ігноруванні питань екології. Проте буквально за 5 років США вирішили питання енергетичної незалежності. Другий фактор - дозвіл Європарламенту здійснювати розвідку і видобуток сланцевого газу в країнах Європейського союзу. Це свідчить про те, що і в Європі не вбачають суттєвих ризиків у цьому проекті. І, нарешті, найголовніше - в Україні лише починається процес розвідки. Про те, якими запасами сланцевого газу ми реально володіємо, буде відомо не раніше, ніж через півроку. Цілком можливо, що ці запаси не настільки великі, як цього б нам хотілося, і тоді питання буде вичерпано саме собою", - зазначив експерт.

У зв'язку з цим, на його думку, будь-які спроби висловлювати серйозні зауваження на адресу проекту видобутку сланцевого газу виглядають як мінімум передчасними. "Давайте для початку розберемося, що у нас є, а лише тоді говоритимемо, погано це чи добре", - підсумував І.Надєїн.

"Комітет енергетичної незалежності України" було створено в 2011 році з метою перегляду енергетичної політики в Україні та вироблення нових рішень, які сприяють зміцненню національних позицій в енергетичній сфері. Організація об'єднує експертів, політологів, громадських діячів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА