14:21 26.03.2013

Могильов ратує за відновлення спецпідрозділу із боротьби з "чорними" археологами

3 хв читати

Кримський прем'єр Анатолій Могильов вважає, що в структурі главку міліції Криму має бути спеціальний підрозділ для боротьби з "чорними" археологами, які займаються незаконними розкопками на півострові.

Про це глава уряду автономії заявив, відповідаючи на запитання журналістів.

"У 2006-2007 рр.. у кримському главку міліції був підрозділ, що займався "чорними" археологами. У структурі карного розшуку був такий відділ, який займався цим питанням", - заявив А.Могильов у вівторок на прес-конференції в Сімферополі, нагадавши, що в 2007 році він очолював ГУМВС України в Криму.

За його словами, пізніше відбулася оптимізація структур у міліції і окремий підрозділ, який боровся з "чорними" археологами було розформовано, а його функції покладені на підрозділи карного розшуку.

Водночас А.Могильов вважає, що для більш ефективної боротьби з незаконними розкопками на півострові в міліції Криму необхідно знову створити спецпідрозділ.

"Враховуючи, що Крим за кількістю пам'яток археології перебуває серед лідерів у регіонах країни ... з моєї точки зору - він необхідний", - сказав кримський прем'єр.

Як повідомлялося, Реском Криму з охорони культурної спадщини підготував план заходів щодо протидії несанкціонованим археологічним розкопкам на півострові. За інформацією заступника голови Рескому В'ячеслава Зарубіна, план передбачає регулярне проведення рейдів із виявлення незаконних розкопок у Криму.

За його словами, до цієї роботи також залучатимуть правоохоронні, наглядові органи, історико-культурні заповідники, вчених-археологів, громадських інспекторів. Крім того, триватиме робота з паспортизації об'єктів археологічної спадщини, археологічного дослідження об'єктів, схильних до найбільшої загрози розграбування і знищення.

"Зупинити хвилю грабежів можна лише спільними зусиллями органів охорони культурної спадщини, музеїв та історико-культурних заповідників, органів місцевого самоврядування, громадськості та правоохоронних органів", - вважає В.Зарубін.

Він нагадав, що на території Криму лише на державному обліку перебувають понад 9 тис. пам'яток культурної спадщини (з урахуванням внутрішньокомплексних об'єктів), з них понад 5600 пам'яток археології - від епохи палеоліту до пізнього середньовіччя. При цьому "чорних" археологів, насамперед, цікавлять античні та ранньосередньовічні некрополі у Бахчисарайському, Білогірському, Кіровському, Ленінському, Сакському, Сімферопольському, Чорноморському районах, на територіях Алуштинської, Керченської, Феодосійської, Ялтинської міськрад.

За інформацією заступника голови Рескомітету з охорони культурної спадщини, в 2012 році були зафіксовані факти розграбування могильників у межах охоронного зонування пам'ятки національного значення - "печерного міста" Бакла біля села Скелясте, на східному схилі гори Мангуп у межах охоронного зонування пам'ятки національного значення - "печерного міста "Мангуп біля села Залісне, незаконного руйнування та пошкодження із застосуванням металодетектора пам'ятки археології місцевого значення - таврського притулку Кизик-Кулак-Кая біля села Червоний Мак тощо. Матеріали за всіма виявленими фактами незаконних розкопок передані до правоохоронних органів та органів прокуратури.

В.Зарубін зазначив, що принципове значення для припинення зазначених протиправних дій має вдосконалення законодавства у сфері охорони культурної спадщини. Перш за все, це стосується об'єктів археологічної спадщини, відповідальність за розграбування і знищення яких має бути такою ж, як і щодо пам'яток культурної спадщини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА