13:38 27.05.2013

Сукупність отриманих у справі Щербаня даних дає змогу Генпрокуратурі звинуватити Тимошенко в убивстві, заявляє Кузьмін

2 хв читати
Сукупність отриманих у справі Щербаня даних дає змогу Генпрокуратурі звинуватити Тимошенко в убивстві, заявляє Кузьмін

Показання свідка у справі про вбивство народного депутата України Євгена Щербаня Петра Кириченка, а також інші отримані дані дають можливість Генпрокуратурі передати до суду цю справу та обвинуватити екс-прем'єра України Юлію Тимошенко в убивстві, заявив перший заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін в інтерв'ю виданню "Forbes Украина".

"Кириченко (колишній радник П.Лазаренка Петро Кириченко - ІФ) є основним свідком у справі, за якою Лазаренка (екс-прем'єр України Павло Лазаренко) американський суд засудив до десяти років ув'язнення. Аналогічні свідчення він дав українському суду у справі про вбивство Євгена Щербаня. Показання, які він дав, є рівнозначними за своєю доказовою силою і в американському, і в українському суді. І я не маю сумнівів, що він говорить правду", - сказав перший заступник генпрокурора.

Водночас він повідомив, що Генпрокуратура не розглядає П.Кириченка як співучасника злочину, оскільки слідчі не встановили жодних даних, які свідчать про те, що П.Кириченко брав участь у цьому вбивстві за попередньою змовою з П.Лазаренком і Ю.Тимошенко.

Р.Кузьмін розповів, що свідчення П.Кириченка підтверджуються й іншими отриманими слідчими даними. "Сукупність доказів дає нам можливість подати цю справу до суду й обвинуватити Тимошенко в убивстві українського депутата", - наголосив Р.Кузьмін.

Також перший заступник генпрокурора повідомив, що найближчим часом не варто очікувати допитів свідків обвинувачення в суді, однак, якщо така можливість виникне, то "слідчий це має право зробити самостійно".

Члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Є.Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці втекли з місця події в автомобілі. Є.Щербань, його дружина і механік померли внаслідок поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 р. заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Ю.Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

18 січня 2013 р. генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко та П.Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА