15:16 11.07.2013

Зарахування до страхового стажу декретної відпустки зумовить значне зростання виплат роботодавцями та декретницями - юрист

2 хв читати

Зарахування до страхового стажу декретної відпустки призведе до значного збільшення виплат як з боку роботодавців, так і самих працівниць, які йдуть у декрет.

Так старший юрист адвокатського об'єднання Arzinger Алеся Павлінська прокоментувала агентству "Інтерфакс-Україна" закон, що набув чинності з 1 липня 2013 року. Закон про внесення змін до деяких законів щодо призначення та індексації пенсії, згідно з яким внесено зміни до законів про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

У результаті вступу в силу цього закону до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, тепер включені також особи, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та отримують відповідну фінансову допомогу.

Водночас А.Павлінська зазначила, що, на перший погляд, це прогресивна норма.

Як сказала юрист, сам період досить нетривалий і навряд чи докорінно вплине на суму пенсії, оскільки тривалість такої відпустки, відповідно до загального правила, становить 126 календарних днів, 140 календарних днів у разі ускладнення або народження двох і більше дітей, 180 календарних днів для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нові норми також передбачають сплату єдиного соціального внеску з цих сум допомоги як для роботодавців (33,2%), так і для самої працівниці (2%), що вже призвело в Україні до зловживань з боку роботодавців.

"Якщо перед набуттям чинності зазначеного закону деякі роботодавці наполегливо рекомендували вагітним жінкам йти в "декретну відпустку" до 1 липня, то згодом нововведення не сприятиме детінізації зарплат і працевлаштування вагітних жінок", - сказала А.Павлінська.

Як зазначила юрист, нові норми стосуються зарахування до страхового стажу періоду перебування у декретній відпустці саме для призначення пенсії. При цьому для оплати листка непрацездатності цей період зараховується до страхового стажу, як і раніше, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

З 1 січня 2011 року зі страхового стажу для оплати листка непрацездатності було виключено період відпустки із догляду за дитиною до трьох років, але він, як і раніше, зараховується до стажу для призначення пенсії.

"Враховуючи, що жінки вже втратили суттєвий шмат стажу для оплати "лікарняних" (майже три роки), навряд чи зарахування трьох місяців до стажу для призначення пенсії матиме суттєве значення", - сказала А. Павлінська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА