11:17 18.07.2013

Через пошкодження борту Домбровського кар'єру в Калуші існує загроза виникнення НС - ДСНС Івано-Франківської області

2 хв читати

У м. Калуші Івано-Франківської області існує загроза виникнення надзвичайної ситуації у зв'язку з пошкодженням північного борту Домбровського кар'єру.

"У зв'язку зі зростанням кількості опадів збільшилася динаміка водотоку через карстово-суфозійний канал у північному борті колишньої дренажної траншеї. Триває просідання земної поверхні та утворення розгалуженої мережі тріщин, що безпосередньо прилягає до північного борту зруйнованої дренажної траншеї. Це свідчить про високу активність руйнування гірського масиву, а самі тріщини додатково сприяють проникненню вод", - ідеться в повідомленні управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області в четвер із посиланням на інформацію управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міськради.

Згідно з інформацією, проникнення ґрунтових вод відбувається за всім периметром кар'єрного поля, а активне формування карсту з утворенням провальних воронок триває на північному, південному та східному бортах Домбровського кар'єру.

"Руйнування гірського масиву й подальше погіршення техногенно-екологічної ситуації може призвести до виникнення надзвичайної ситуації регіонального або державного рівня, а також до засолення водоносного горизонту водозаборів водонасосної станції "Добрівляни", - наголошується в повідомленні управління ДСНС.

Як повідомлялося, Домбровський кар'єр - єдиний у світовій практиці відкритий кар'єр калійних руд, який експлуатувався з 1967 року.

У 2006 році виробництво калійних добрив у Калуші було припинено.

Станом на травень поточного року в Домбровському кар'єрі було 21 млн. куб. м розсолів із мінералізацією 120 г/куб. дм (поверхня) і 400 г/куб. дм (дно).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА