20:03 16.06.2020

"ФерроМет1" намагається отримати спецдозвіл на Мар'янський вапняковий кар'єр поза конкурсом

3 хв читати
"ФерроМет1" намагається отримати спецдозвіл на Мар'янський вапняковий кар'єр поза конкурсом

Глава інвестгрупи Concorde Capital Ігор Мазепа заявив про спробу компанії "ФерроМет1" (Запоріжжя) отримати дозвіл на використання Мар'янського вапнякового кар'єру (Дніпропетровська обл.) без проведення аукціону.

"Квазі-бізнесмен Кац / Повалінський під дахом третього президента України Ющенка та нинішнього депутата Ради і судового Бога Зе-Команди Задорожного, а також деяких корумпованих суддів намагається знову за копійки, без конкурсу і нишком відібрати у держави Мар'янський вапняковий кар'єр. Всупереч обіцянці президента Зеленського і вже давньому рішенню Кабміну продавати будь-які родовища копалин тільки через відкриті аукціони на ПроЗорро", - написав Мазепа в Facebook у вівторок, коментуючи заяву ГО "Стоп корупції" про рейдерство бізнесмена щодо кар'єра.

За його словами, посередницька діяльність ТОВ "ФерроМет1" щодо поставок сировини за завищеними цінами призвела в 2019 році до відходу з ринку України одного зі світових лідерів виробника будматеріалів HeidelbergCement, українські активи якого пізніше викупила Concorde Capital з партнерами.

За даними ПрАТ "Кривий Ріг Цемент", збитки "ХайдельбергЦемент Україна" в 2018 році склали 613,7 млн грн.

ПрАТ "ХайдельбергЦемент Україна" (зараз - ПрАТ "Кривий Ріг Цемент") неодноразово намагалося отримати спеціальний дозвіл на використання надр Мар'янського родовища, розвідка і експертиза запасів якого була проведена ВАТ "Кривий Ріг Цемент" ще в 2006 році, проте підприємство отримувало необґрунтовані відмови, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в компанії.

До того ж ТОВ "ФерроМет1", яке не є виробником цементу, провело геолого-економічну оцінку родовища, а також оцінку впливу на довкілля видобутку вапняку Мар'янського родовища для виробництва портландцементу, повідомив "Кривий Ріг Цемент".

"У східній Україні єдиним виробником портландцементу є ПрАТ "Кривий Ріг Цемент", що свідчить про те, що ТОВ "ФерроМет1" докладає всіх зусиль для придбання Мар'янського родовища вапняків, щоб у подальшому перепродувати сировину безпосередньо ПрАТ, як основному споживачу", - повідомили в компанії.

Зі свого боку, "ФерроМет1" подав позов до Державної служби геології та надр України з метою отримати дозвіл на видобуток у кар'єрі, а також заборонити Держкомісії з запасів корисних копалин при Держгеонадра проводити аукціон з продажу спецдозволів для Мар'янського родовища.

Згідно з даними в судовому реєстрі, позов був задоволений рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 8 листопада 2019 року та постановою Третього апеляційного адмінсуду від 10 лютого 2020 року. Нині триває розгляд касації ПрАТ "Кривий Ріг Цемент" у Верховному суді.

Позиція "ФерроМет1" полягає в тому, що компанія провела геологічні роботи і виділила частину Мар'янського родовища вапняків в окремий об'єкт надрокористування і, користуючись своїм першочерговим правом на отримання спецдозволу, в 2018 році подала заявку в Держгеонадра на видобуток вапняку на виділеній частині родовища.

Згідно з даними опонентів Мазепи, Держгеонадра, перш за все, просто блокували видачу спецдозволу підприємству, що змусило компанію звернутися до суду, однак його вердикт досі не виконано. Обвинувачення на адресу глави Держгеонадр і Мазепи полягають у тому, що вони нібито за сумнівними правовими підставами ввели в оману суддів, домоглися арешту кар'єра і намагаються відібрати майно "Ферромет1".

За даними Єдиного держреєстру юросіб і фізосіб-підприємців, власником і кінцевим бенефіціаром ТОВ "ФерроМет1" є Фелікс Повалінський.

Згідно з річним звітом підприємства, за підсумками 2018 року чистий прибуток зріс у 1,8 рази в порівнянні з попереднім роком - до 7 млн грн, також виручка збільшилася в 2,3 раза і склала 775,1 млн грн. Активи компанії зросли в 2,6 раза - до 191,6 млн грн.

Зареєстрований капітал компанії складає 16,5 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

НБУ АНОНСУВАВ НИЗКУ КРОКІВ ВАЛЮТНОЇ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЇ НАЙБЛИЖЧИМИ ТИЖНЯМИ

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА