14:05 30.10.2013

УРП із Chevron щодо Олеської площі буде підписано 5 листопада в Києві - міністр

2 хв читати

Уряд України на засіданні в середу схвалив проект угоди про розподіл продукції (УРП) між державою Україна, компанією "Шеврон Юкрейн Б.В." і ТОВ "Надра Олеська" під час видобутку вуглеводнів на Олеській ділянці (Львівська та Івано-Франківська обл.), яку буде підписано 5 листопада 2013 року в Києві.

"Уряд схвалив проект угоди, яку буде підписано у рамках інвестиційного форуму 5 листопада в Києві", - повідомив міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков журналістам після засідання уряду в Києві в середу.

Як повідомлялося з посиланням на прем'єр-міністра України Миколу Азарова, за умовами угоди, транснаціональна компанія Chevron інвестує $350 млн у розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях, а загальні інвестиції у видобуток газу мають сягнути понад $10 млрд. Буде створено 10-15 тис. робочих місць, а додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів за час реалізації проекту становитимуть декілька сотень мільярдів гривень. Щорічний видобуток газу за базовим сценарієм може сягнути 8-10 млрд куб. м газу на рік.

При цьому передбачається, що у разі успішної реалізації цього та інших затверджених урядом проектів із пошуку газу з нетрадиційних джерел Україна може повторити успіх США, які знизили ціну на газ із $460 за 1000 куб. м у 2007 році до поточного рівня в $110-120 за 1000 куб. м.

Україна в 2012 році провела три конкурси на укладення УРП: щодо Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянок.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської - англо-голландська Shell, Скіфської - консорціум на чолі з американською ExxonMobіl (40%, оператор), Shell (35%), австрійська OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) і НАК "Надра України" (10%).

Першою в січні цього року було підписано УРП із Shell і ТОВ "Надра Юзівська", тоді як підписання УРП із Chevron постійно відкладалося, зокрема через відмову Львівської і Івано-Франківської облрад затвердити її. Цю проблему було знято наприкінці вересня - на початку жовтня.

Нова редакція УРП передбачає, що Chevron погоджуватиме з облрадами напрями використання коштів, які щорічно витрачатимуться на потреби соціального та промислового розвитку. Крім того, американська компанія повністю відшкодовуватиме збиток, завданий навколишньому середовищу, й забезпечуватиме рекультивацію земельних ділянок і відновлення родючості ґрунтів.

Chevron також погодилася розкривати органам держвлади та/або місцевого самоврядування інформацію про назви хімічних речовин, що використовуються для гідророзриву пласта.

Крім того, для вирішення питань з організації укладення та виконання УРП до складу міжвідомчої комісії ввійдуть представники органів місцевої влади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА