12:59 01.11.2013

Після введення "презумпції згоди" на посмертне донорство можна формувати систему трансплант-координації - Богатирьова

2 хв читати

Створення системи координації у сфері трансплантації та єдиного керівного органу можливе після ухвалення закону, який передбачає введення "презумпції згоди" на посмертне донорство, заявляє міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова.

"Із чого я запропонувала б розпочати - з ухвалення закону. Оскільки сьогодні склалося ставлення до трансплантології як до виключно медичної практики чорного ринку, де людина наражається на небезпеку, коли контактує з медиком, а медик не бачить живу людину, а бачить тільки заробіток, щоб вилучити якийсь орган і продати", - сказала міністр кореспондентові агентства "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Р.Богатирьова також додала: "Це спонукало нас ухвалити закон, який дозволив би за відсутності незгоди здійснювати вилучення органів і тканин у померлої людини. Цей законопроект розроблено".

Вона зазначила, що відповідний законопроект про трансплантацію перебуває у Верховній Раді України.

"Ми хочемо, щоб його ухвалили. Й тоді визначатиметься, яка структура обслуговуватиме (буде це агентство або бюро), як формуватиметься система координаторів і як вони будуть зіставні зі штатними розкладами лікарень, у яких вони перебуватимуть", - сказала глава МОЗ України.

При цьому Р.Богатирьова пояснила, що, найімовірніше, це будуть лікарні "швидкої допомоги" - "це ті лікарні, куди звозиться вся травма, і там медик може мати можливість взяття матеріалу, і, безумовно, має бути контрольний орган".

Водночас міністр зазначила, що "сьогодні діє закон, який не дозволяє навіть мріяти, що завтра ми зробимо це".

На уточнювальне питання, чи підтримує вона впровадження "презумпції згоди" на посмертне донорство, Р.Богатирьова заявила: "Так, підтримую... Я згодна з цим".

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я України, Європейський директорат з якості лікарських засобів (EDQM), охорони здоров'я і питань трансплантації, Національний інститут хірургії та трансплантології ім. О.Шалімова та Всеукраїнська рада з захисту прав і безпеки пацієнтів мають намір створити в Україні Національне агентство трансплантації та сформувати систему трансплант-координації.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА