13:14 05.11.2013

Україна і Chevron підписали УРП щодо Олеської площі

2 хв читати
Україна і Chevron підписали УРП щодо Олеської площі

Держава Україна, компанія "Шеврон Україна Б.В." і ТОВ "Надра Олеська" підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на видобуток вуглеводнів на Олеській ділянці (Львівська та Івано-Франківська обл.), повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", УРП було підписано у вівторок в Києві під час засідання Ради вітчизняних та іноземних інвесторів у присутності президента України Віктора Януковича.

Від України документ підписав Е.Ставицький, від компанії "Шеврон Україна Б.В." - гендиректор Chevron Europe Дерек Дюпрі Магнесс, від "Надра Олеська" - голова правління Національної акціонерної компанії "Надра України" Віктор Пономаренко.

Підписання УРП дасть змогу розпочати роботи з пошуку та видобутку сланцевого газу на Олеській площі, прогнозні ресурси якої становлять 2,98 трлн куб. м газу. Згідно з базовим сценарієм, щорічний видобуток газу на цій ділянці становитиме 8-10 млрд куб. м.

У відповідності з цією угодою, на початковому пошуковому періоді компанія "Шеврон" інвестує $350 млн у розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях. При цьому загальні інвестиції у видобуток газу можуть перевищити $10 млрд.

Як повідомлялося, Україна в 2012 році провела три конкурси на укладення УРП: щодо Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянок.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської - англо-голландська Shell, Скіфської - консорціум на чолі з американською ExxonMobіl (40%, оператор), Shell (35%), австрійська OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) і НАК "Надра України" (10%).

Першою в січні цього року було підписано УРП із Shell і ТОВ "Надра Юзівська", тоді як підписання УРП із Chevron постійно відкладалося, зокрема через відмову Львівської і Івано-Франківської облрад затвердити її. Цю проблему було знято наприкінці вересня - на початку жовтня.

Нова редакція УРП передбачає, що Chevron погоджуватиме з облрадами напрями використання коштів, які щорічно витрачатимуться на потреби соціального та промислового розвитку. Крім того, американська компанія повністю відшкодовуватиме збиток, завданий навколишньому середовищу, й забезпечуватиме рекультивацію земельних ділянок і відновлення родючості ґрунтів.

Chevron також погодилася розкривати органам держвлади та/або місцевого самоврядування інформацію про назви хімічних речовин, що використовуються для гідророзриву пласта.

Крім того, для вирішення питань з організації укладення та виконання УРП до складу міжвідомчої комісії ввійдуть представники органів місцевої влади.

30 жовтня Кабінет Міністрів України на засіданні схвалив проект УРП між державою Україна, компанією "Шеврон Україна Б.В." і ТОВ "Надра Олеська" про видобуток вуглеводнів на Олеській ділянці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА