09:03 15.11.2013

ВАСУ відмовився розглядати чергові позови з вимогою скасувати указ про помилування Луценка

2 хв читати

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відмовився взяти до розгляду позови двох громадян, які вимагають визнати незаконним указ президента Віктора Януковича про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

"Вищий адміністративний суд повернув двом громадянам їхні заяви про визнання незаконним указу президента щодо помилування Юрія Луценка", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі ВАСУ в четвер.

У суді пояснили, що в одній із заяв позивач зазначає, що звільнення Ю.Луценка без проходження ним процедури виправлення в місцях позбавлення волі порушує його права як учасника суспільних відносин.

ВАСУ дійшов висновку, що в поясненнях позивач не наводить документального та нормативного обґрунтування вимог до відповідача і не вказує, чим саме цей указ президента порушує його особисті права, свободи або охоронювані законом інтереси.

У підсумку ВАСУ дійшов висновку, що обидві позовні заяви були подані без дотримання вимог, і встановив, що обидва позивача не усунули в передбачений законом термін недоліки у своїх позовних заявах.

Раніше в ВАСУ вже надходили позови про визнання незаконним указу президента про помилування Ю.Луценка - від громадян N і D. Однак ВАСУ відмовився розглядати обидва позови.

Ю.Луценка затримали 25 грудня 2010 року, а через кілька днів за рішенням суду його було заарештовано. Екс-глава МВС відбував покарання за скоєння низки посадових злочинів у Менській колонії (Чернігівська обл.) з кінця серпня 2012 року.

Згодом , у липні 2012 року, Європейський суд з прав людини встановив , що арешт екс-глави МВС порушує права людини. Суд зобов'язав Україну виплатити Ю.Луценку EUR15 тис. компенсації морального збитку. Держава виплатила ці кошти.

5 квітня 2013 року стало відомо, що омбудсмен Валерія Лутковська звернулася до президента України Віктора Януковича з проханням про помилування Ю.Луценка, пославшись на стан здоров'я екс-міністра і на відбуття ним більшої частини покарання. 7 квітня В.Янукович підписав указ про помилування Ю.Луценка і того ж дня він вийшов з колонії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА