16:14 18.11.2013

Україна готова долучитися до реалізації проекту TANAP – Ставицький

2 хв читати

Україна готова взяти участь у реалізації проекту газопроводу TANAP, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

"У нас сьогодні розглядається участь України у TANAP. Ми запропонували варіант участі України і в інвестиційній складовій, і участь наших компаній у виробництві труб, а також нову гілку з урахуванням нашої ГТС і наших сховищ у Західній Україні", - сказав Е.Ставицький у Києві в понеділок, зазначивши, що відповідну пропозицію українська сторона зробила під час українсько-азербайджанських переговорів.

Він висловив переконання, що в успішній реалізації цього проекту зацікавлені на сьогодні Туркменістан, Азербайджан, Грузія, Україна та країни Євросоюзу.

Відповідаючи на запитання про перспективи поставок скрапленого газу в Україну з Азербайджану, Е.Ставицький зазначив: "Не можна сказати, що це питання сьогодні обговорювалося в черговому режимі".

"Не зовсім у черговому режимі. У нас робочу групу створено, ми дуже щільно працюємо над створенням цього проекту", - сказав він.

"У нас створено робочу групу, яка найближчим часом опрацьовуватиме предмет цього проекту", - додав міністр енергетики та вугільної промисловості України.

Газопровід Trans-Anadolu Pipeline призначений для транспортування азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз у рамках Стадії-2 від грузинсько-турецького кордону до західних кордонів Туреччини. Як передбачається, пропускна спроможність газопроводу становитиме щонайменше 16 млрд кубометрів, із яких 10 млрд прямуватиме до Європи, 6 млрд кубометрів - до західних регіонів Туреччини.

Вартість проекту TANAP оцінюється в $10-11 млрд.

У проекті TANAP 20% належить турецьким компаніям Botas і TPAO, 80% - ДНКАР. При цьому ДНКАР має намір зберегти за собою 51% акцій, а про переуступку решти 29% веде переговори з компаніями BP (12%), Statoil (12%) і Total (5%).

Контракт на розробку родовища Шах-Деніз було підписано в Баку 4 червня 1996 року та ратифіковано міллі меджлісом 17 жовтня того самого року. Учасниками проекту "Шах-Деніз" є BP (оператор, 25,5%), Statoil (25,5%), ДНКАР (10%), "ЛУКОЙЛ" (10%), NICO (10%), Total (10%) і TPAO (9%). Видобуток газу в рамках Стадії-2 заплановано на 2018 рік. Річний обсяг видобутку становитиме 16 млрд кубометрів газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА