17:03 09.01.2014

"Укрсудпром" розпочав опрацювання можливостей практичної активізації міжгалузевої співпраці з РФ

2 хв читати

Асоціація суднобудівників України "Укрсудпром" розпочала опрацювання першочергових питань із забезпечення можливостей практичної активізації міжгалузевої співпраці з РФ у галузі суднобудування, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в судпромі.

"Попри декларований на політичному рівні протягом усього пострадянського періоду двосторонніх українсько-російських відносин інтерес до співпраці у цій галузі, практичне наповнення двосторонньої кооперації в цьому секторі промсектора, що не секрет, із кожним роком скорочується", - сказав співрозмовник агентства.

"Практичне пожвавлення кооперації безпосередньо пов'язано і з вирішенням масштабних завдань щодо технологічного оновлення судпрому і України, і РФ, і зі створенням міждержавних економіко-правових механізмів для забезпечення конкурентоздатної в міжнародній галузевій кооперації двосторонньої співпраці", - зазначив він.

На думку джерела, підписаний у грудні минулого року в Москві меморандум про наміри з активізації співпраці у сфері суднобудування між Міністерством промислової політики України та Міністерством промисловості і торгівлі РФ може розглядатися як "політична передумова для опрацювання сторонами умов щодо забезпечення практичної реалізації потенціалу співпраці в судпромі".

"Опрацювання можливостей практичної активізації двосторонньої міжгалузевої співпраці в суднобудуванні має забезпечити створена за підсумками московських домовленостей міжвідомча робоча група, яка працюватиме над підготовкою проекту міжурядової угоди з розвитку співпраці підприємств суднобудівної промисловості РФ та України. Роботу з наповнення документа координує "Укрсудпром", - повідомив він.

"Проведення консультацій із російською стороною з наповнення документа, переконані в "Укрсудпромі", повинно мати на меті вироблення взаємоприйнятних підходів до нарощування завантаження українських заводів російськими замовленнями в максимально стислі терміни", - передало джерело позицію Асоціації суднобудівників України.

"Українська сторона очікує, що вже до першої зустрічі, - її дату наразі не визначено, - російська сторона сформулює можливі варіанти відповідей на першочергові питання: умови та обсяги розміщення в Україні російських замовлень приватними (недержавними) компаніями РФ. Умови та обсяги розміщення в Україні російських замовлень державними компаніями РФ. Умови та обсяги розміщення в Україні замовлень для ВМФ РФ", - сказав він.

Як зазначив співрозмовник агентства, оцінка потенціалу співпраці суднобудівних підприємств України з РФ в об'ємі $4 млрд, "артикульована на політичному рівні, на сьогодні має більшою мірою експертний, а не предметний характер. Вона ґрунтується на поточній і перспективній потребі РФ у нових суднах: йдеться, зокрема, про плани з освоєння Арктики, оцінку місткості російського ринку суднобудування, оцінку поточних можливостей російського судпрому".

"На цьому етапі відбувається обмін думками сторін щодо технологічних можливостей українського судпрому брати участь у перспективній кооперації. Предметних переговорів і планів щодо укладення масштабних контрактів наразі немає", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС виділяє EUR4,5 млн на 65 проєктів для 324 українських науковців - Міносвіти

Зеленський у Хмельницькому обговорив безпеку АЕС і призначив голову обладміністрації

В Азербайджані зможуть відпочити 60 українських дітей

В Угорщині від ножового поранення загинув українець, підозрюваного у злочині затримали - МЗС України

Наказ Міноборони, що визначає придатність до військової служби, набуде чинності з 4 травня

Зеленський у Хмельницькому відвідав солдатів, які лікуються після поранень

Прикордонники вилучили скрипку Страдіварі на українсько-польському кордоні

Кемерон під час візиту до Києва розпочав переговори щодо 100-річного партнерства між Україною та Великою Британією

У вихідні в Україні буде тепло, у неділю в Києві та низці областей короткочасні дощі

ДБР повідомило про підозру в незаконному збагаченні колишньому начальнику ГУ внутрішньої безпеки СБУ Наумову

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА