09:32 15.01.2014

США назвали історичним кроком момент, коли 20 років тому Україна відмовилася від ядерної зброї

2 хв читати
США назвали історичним кроком момент, коли 20 років тому Україна відмовилася від ядерної зброї

США називають історичним кроком день, коли 20 років тому Україна відмовилася від ядерної зброї.

У зв'язку з цим заяву від імені Державного департаменту США зробила заступник директора департаменту Марі Гарф (Marie Harf). "Цього дня, 20 років тому, президенти України, Сполучених Штатів Америки та Російської Федерації підписали тристоронню заяву про те, що привело до виведення всіх видів ядерної зброї з території України. Ця заява заклала підвалини для приєднання України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)", - зазначено в прес-релізі.

Держдеп США нагадав, що у той час "три президенти взяли зобов'язання вивезти всі ядерні боєголовки з території України в обмін на компенсацію Україні", зокрема з боку США. У зв'язку з цим Держдеп згадав допомогу Нанна-Лугара щодо спільного зменшення погроз для покриття витрат на забезпечення безпечного та надійного знищення міжконтинентальних балістичних ракет, стратегічних бомбардувальників, міжконтинентальних балістичних ракет та інших об'єктів ядерної інфраструктури в Україні.

"Президенти Борис Єльцин і Білл Клінтон поінформували президента України Леоніда Кравчука, що Сполучені Штати та Росія готові надати гарантії безпеки України. У свою чергу Україна приєдналася до ДНЯЗ, і договір СНО набув чинності", - йдеться в прес-релізі.

Крім того, Держдеп зазначає, що "історичний акт України в 1994 році та її подальші зусилля за останні два десятиліття сприяли тому, що ДНЯЗ залишається наріжним каменем режиму ядерного нерозповсюдження".

"У міру наближення 2015 року, коли відбудеться конференція з розгляду дії ДНЯЗ, Сполучені Штати розраховують, що всі держави-учасниці працюватимуть разом із метою зміцнення цього договору, який лежить в основі міжнародної безпеки протягом майже 45 років", - наголошує американський Держдеп.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА