16:02 24.01.2014

ВАСУ відмовився визнавати голосування у ВР 16 січня протиправним

3 хв читати

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) 23 січня відмовив позивачу у відкритті позову про визнання протиправним голосування 16 січня у Верховній Раді.

Як повідомляє прес-служба суду, ВАСУ постановив "відмовити позивачеві у відкритті провадження в адміністративній справі за його позовом до Верховної Ради України про визнання протиправними дій і бездіяльності". Крім того, ВАСУ ухвалив рішення залишити цю позовну заяву до Верховної Ради без руху.

Згідно з інформацією, 23 січня ВАСУ ухвалив рішення в справі за позовом громадянина N до Верховної Ради про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії (справа щодо оскарження ухвалення парламентом 16 січня низки законів).

Позивач просив суд, зокрема, визнати протиправними дії Верховної Ради щодо відкритого голосування шляхом підняття руки на пленарному засіданні 16 січня, а також щодо оприлюднення, зокрема на сайті Верховної Ради, суперечливих і оголошених з порушенням встановленого законом порядку даних про результати відкритого голосування депутатів шляхом підняття руки на цьому пленарному засіданні.

Крім того, позивач просив визнати протиправною таку бездіяльність Верховної Ради, як забезпечення гласного та відкритого проведення засідань лічильної комісії, неоприлюднення ходу і результатів цих засідань і не визначення регламентом або окремими постановами Верховної Ради порядку та обсягу оприлюднення матеріалів, ходу і результатів засідань лічильної комісії, а також порядку підрахунку голосів депутатів під час ухвалення рішень шляхом підняття руки.

"Вищезгадані вимоги позивача не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки віднесені до юрисдикції Конституційного Суду України", - йдеться в тексті судового рішення ВАСУ.

Крім того, суд дійшов висновку, що зазначені в позові вимоги є "нечіткими".

"Суд, зокрема, постановив: відмовити позивачу у відкритті провадження в адміністративній справі за його позовом до Верховної Ради України про визнання протиправними дій і бездіяльності, зобов'язання вчинити певні дії; позовну заяву (...) залишити без руху, надати позивачеві термін до 5 лютого 2014 р. для усунення зазначених у постанові недоліків", - йдеться в рішенні ВАСУ.

Лідери трьох опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко подали судові позови щодо незаконності голосування у Верховній Раді 16 січня.

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 січня ухвалила держбюджет України на 2014 рік, а також низку законів без обговорення. Більшість документів приймалися без обговорення, шляхом підняття рук. Тексти деяких законів стали доступними лише після того, як депутати за них проголосували.

Серед ухвалених парламентом законів - так званий закон Олійника-Колесніченка, яким, зокрема, визначено порядок реєстрації та функціонування громадських організацій - "іноземних агентів"; запроваджено кримінальну відповідальність за наклеп і екстремістську діяльність, а також за втручання в роботу інформаційних ресурсів органів держвлади; посилено кримінальну відповідальність за масові заворушення, блокування та захоплення будівель тощо.

Ухвалення цих законів викликало негативну реакцію західних політиків та офіційних осіб, а також міжнародних правозахисних організацій.

17 січня президент України Віктор Янукович підписав усі закони, які Верховна Рада ухвалила 16 січня.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА