11:40 12.02.2014

Ситуація на валютному ринку керована і контрольована - в. о. прем'єра

2 хв читати
Ситуація на валютному ринку керована і контрольована - в. о. прем'єра

Виконувач обов'язків прем'єр-міністра, екс -голова Національного банку України Сергій Арбузов вважає своєчасними і дієвими вжиті НБУ заходи щодо стабілізації ситуації на валютному ринку країни.

"Ситуація на валютному ринку керована і контрольована", - сказав С.Арбузов, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів у Києві в середу.

За його словами, незначні коливання курсу гривні як убік зміцнення, так й убік ослаблення є нормальними.

С.Арбузов наголосив: Нацбанк посилив моніторинг і контроль за динамікою ринку, стримує надмірні курсові коливання і протидіє спекулянтам.

В.о. прем'єра також зазначив, що Україні необхідно нарощувати частку гривні в банківських вкладах, щоб виходити на рівень таких країн, як Росія, де частка вкладів у національній валюті становить 79%, Польща - 92%, Чехія - 96%.

Як повідомлялося, після прискорення девальвації гривні Нацбанк з 7 лютого ввів обмеження на ринку: клієнти банків можуть купувати валюту на міжбанківському ринку тільки на шостий операційний день після зарахування гривневих коштів на спеціальний рахунок, а також проводити операції в будь-якій валюті на ринку в рамках залишків на початок операційного дня.

НБУ називає ці рішення тимчасовими і пояснює їх необхідність боротьбою зі спекулянтами і тим, що стандартні механізм впливу на валютний ринок - інтервенції - перестали давати необхідний ефект.

Завдяки тимчасовому адміністративному скорочення попиту на валюту, курс гривні на міжбанку зміцнився до 8,5 грн/$1, хоча в пік девальвації перевищував 9 грн/$1 . Однак в останні дні гривня знову стала потроху слабшати: за підсумками торгів на міжбанку 11 лютого її курс становив близько 8,6 грн/$1.

Згідно з даними НБУ, частка гривневих вкладів в Україні протягом 2013 року зросла з 56,3% до 63,2%, зокрема фізичних осіб - з 50,2% до 58%, однак з девальвацією гривні наприкінці грудня-січні ця тенденція порушилася.

Офіційний курс на 12 лютого - 8,5507 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА